Psychologické testy uchazečů o zbrojní pas nebezpečné podivíny neodhalí, tvrdí lékař

7. prosinec 2015

Pravidla pro držení zbraně v Česku by měla být přísnější. Dnes vláda projedná zákon o zbraních a munici. Ministerstvo vnitra tak rozhodlo v reakci na únorovou tragedii v Uherském Brodě a exploze munice ve Vrběticích. Zkrátí se například doba platnosti zbrojního průkazu z deseti na pět let a žadatelé budou pod přísnějším dohledem lékařů.

„Je to dobrý nápad, jak eliminovat podivíny a osamělé střelce, kteří pod tlakem psychické poruchy mohou ohrozit bezpečí ostatních,“ potvrdil v Dnešním Plusu prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Podle něj ale také tyto osoby mohou ohrozit své okolí automobilem. „A nevím nic o tom, že by lékaři měli přístup do databáze řidičů,“ dodal.

Kdyby došlo díky zákonu ke snížení vydaných zbrojních průkazů nebo k odebrání, bylo by to řádově v počtu jednotek, předpokládá prezident.

„Já bych se spíše zaměřil na problematiku celé Evropy, kterou je držení nelegálních zbraní, kterých je bohužel příliš mnoho, a není žádná akce, která by šla proti jejich držitelům,“ vyzval Hynek.

V Evropě spíš dochází k útoky nelegálními zbraněmi, tvrdí prezident.

„Pak je také otázka, jak eliminovat bombové útoky, když si bombu vyrobíte z běžně dostupných chemikálií, a další možné teroristické útoky, které mohou být mnohem sofistikovanější než útok střelnými zbraněmi.“

Hynek je přesvědčen, že zodpovědnost by měl nést jediný člověk, a to praktický lékař. „Jestliže ten uzná, že považuje za nutné poslat daného člověka na psychiatrické vyšetření, tak ho tam prostě pošle.“

David: Ke zbrani se u nás může dostat mnoho nebezpečných osob

„Je ve veřejném zájmu, aby lidé, kteří by mohli ohrožovat své okolí, nedisponovali zbraněmi,“ shrnul náměstek psychiatrické léčebny v Bohnicích Ivan David.

Ten také uznal, že psychiatři o tuto novou rozhodovací kompetenci sami nijak zvlášť nestojí. „Je jistě příjemné z alibistických důvodů říci, že lékař nevěděl, ale přesto by to bylo celospolečenským přínosem,“ dodal lékař.

„Podstatné je to, že u nás se ke zbrani může dostat mnoho lidí, kteří jsou nebezpeční, a to, že se mohou dostat i k jiným nebezpečným věcem, je opravdu nepodstatné,“ reagoval na Hynkovy výtky David.

Ten také dodal, že podle údajů policie u nás dochází k k více zločinům pomocí legálně držených zbraní.

Bylo by nejlépe, kdyby taková databáze osob byla spravována například soudy, tvrdí náměstek. „A pokud by existovala nějaká pochybnost, lékař by se mohl obrátit na soud s tím, že by doložil že má v péči takového pacienta.“

Zcela předejít útokům podobným tomu v Uherském Brodě z letošního února nelze, ale dala by se snížit pravděpodobnost takového útoku, připustil David.

„Představa, že psychologické vyšetření odhalí všechny poruchy, které by mohly vést ke zneužití střelné zbraně, je naprosto naivní. Je ale třeba, aby tady existovala lepší výměna informací mezi lékaři a institucemi,“ doporučil Ivan David.

autoři: rkr , oci
Spustit audio