Psycholog a politolog Nikola Hořejš: Extrémně vyčníváme v propadu důvěry ve vládní informace

23. březen 2021

Došlo k velkým změnám v to, jak se lidé dívají na svět a jak uvažují. Pro řadu z nich to znamenalo až vnitřní revoluci. Upozorňuje na důsledky pandemie koronaviru psycholog a sociolog Nikola Hořejš.

Čtěte také

K značnému propadu důvěry v oficiální informace, respektive vládní informace, došlo podle Hořejše v období od loňského jara do Vánoc. „Vidíme, že vlastně česká společnost ztrácí ohromně důvěru v to, jak situaci řeší vláda, zároveň si tu situaci podle toho, jakou stranu máte rádi, vykládáte jinak,“ říká v pořadu Jak to vidí… psycholog, politolog a analytik empirických výzkumů společnosti STEM Nikola Hořejš.

Dělící line

Pokud mají lidé rádi vládní stranu, vykládají si současný stav tak, že vláda za to nemůže a že se spíš dostala do situace, kterou by nikdo nezvládl a alespoň něco dělá. „Pokud preferujete opozici, tak je samozřejmě pohled opačný."

Průzkumy STEM také ukazují, že zatímco názor na onemocnění Covid-19 nesouvisí s politickými preferencemi a jsou zde lidé, kteří podceňují riziko onemocnění z obou stran spektra, tak názor na opatření vlády má jasnou dělící linii. „Lidé, kteří vládu podporovali, za ní pořád stojí."

Dezinformace a fámy

Až 40 procent občanů České republiky, kteří používají internet, také věří fámám a konspiracím ohledně onemocnění Covid-19, ukázal to průzkum STEM, který se uskutečnil na přelomu ledna a února na reprezentativním vzorku 1400 respondentů.

Demonstrace proti vládním opatřením na Staroměstském náměstí.

Číslo je sice podle Hořejše velké, ale není řádově vyšší než v západoevropských zemích. „Ukazuje se, že obecně občané různých zemí jsou prostě zmatení, ztracení a nejistí ohledně toho, co se s pandemií děje."

Nejčastěji lidé podle něj věří tomu, že byl virus uměle vytvořen a tomu, že je rozšíření onemocnění Covid-19 spojeno s migrací. „Často, a to mi připadá varovnější, důvěřují tomu, že vláda či světové vlády, anebo dokonce nemocnice a doktoři přehánějí úmyslně informace o pandemii, aby nějakým způsobem manipulovali, ovládali a lépe dokázali řídit obyvatelstvo,“ upozorňuje psycholog a sociolog Nikola Hořejš.

Další témata rozhovoru: dezinformace - kdo a proč je šíří; role internetu v našich životech; jak vyvracet konspirace; komu věříme; jakým vývojem prošla česká společnost během pandemie koronaviru.

autoři: Zita Senková , cpk
Spustit audio

Související