Psychiatrie by měla být daleko komplexnější, ne jen řemeslo, domnívá se lékařka Formánková

30. březen 2023

„Psychiatrie se stává řemeslem – kolegové mi ta slova doufám prominou,“ tvrdí psychiatrička Tereza Formánková. „Abychom mohli někoho úspěšně provázet jeho potížemi až ku zdraví nebo ke zlepšení stavu, potřebujeme komplexní přístup. A ten spočívá i v tom, že nejen dobře vybereme léky, ale podíváme se i na jeho příběh. Jak se sebou ten člověk zachází, kde má slabiny a trhliny, kde si sám ubližuje. Jinak efekt léků propadává a postupně skomírá,“ dodává v pořadu Hovory.

„Až pokud se na člověka podíváme celostně jako na bytost, dostavuje se dobře i efekt medikace,“ přidává.

„Pro mě osobně je tato možnost komplexnějšího pohledu na člověka naprosto nezbytná k tomu, abych k lidem mohla přistupovat v souladu sama se sebou.“

Čtěte také

Také proto po letech strávených prací v nemocnicích i léčebnách prošla sebezkušenostním psychoterapeutickým výcvikem.

„V tomto výcviku nahlížíme na vlastní příběh, kterému musíme porozumět – vlastním slabinám i silným stránkám. Jen tak pak máme nadhled. A když pracuji s pacientem, vím, na co si dát pozor, abych mu do toho nemotala vlastní přehnané emoce nebo komplexy,“ popisuje.

„V běžné psychiatrické praxi na to ale není čas, často ani dovednost samotných lékařů. Taková je alespoň má zkušenost. Samozřejmě – mnoho kolegů psychiatrů pracuje jinak a komplexně.“

Čtěte také

Na osobnostní rozvoj, případně psychoterapii, podle psychiatričky není v ambulanci čas.

„Protože situace je taková, jaká je. Je tady velký zájem o naše služby, máme nabité ordinace a kapacita nejen časová ale i energetická samotného lékaře je omezená. Co ale i psychiatr udělat může, je pacienty motivovat,“ myslí si.

Jen tak se může podařit propojit souvislosti o jejich duševním zdraví například s tím, jakou osobností vůbec jsou.

Víc se dozvíte v audiozáznamu pořadu Hovory Tatiany Čabákové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.