Prymula: Koronavirus nezmizel. Druhá vlna může přijít kdykoliv, pokud bychom ji podcenili

14. červenec 2020

Od začátku epidemie se v Česku nakazilo už přes 13 tisíc lidí, z nichž se více než 8400 uzdravilo a 353 lidí zemřelo. Denní přírůstek nakažených se začal významněji zvyšovat koncem června, kdy se nákaza rozšířila na Karvinsku.

Čtěte také

Nákaza se na Karvinsku rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů černouhelné firmy OKD a jejich blízkými. OKD kvůli vysokému počtu nemocných přerušila těžbu na všech svých dolech.

„Situace je výrazně klidnější než před týdnem, epidemie ustupuje a je kontrolována. Nárůst byl způsoben masivním nakupením v dolech, kde byla opatření zřejmě nedostatečná na to, aby se zamezilo masivnějšímu šíření,“ uvádí epidemiolog a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Doly měly být uzavřeny dříve. Vyhnuli bychom se takovému výraznému nárůstu.
Roman Prymula

Moravskoslezský kraj má největší počet nakažených ze všech českých regionů, od začátku epidemie zde onemocnělo přes 3750 osob. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se ale zatím neuvažuje o uzavření hranic pro polské pendlery, kteří dojíždějí za prací. Právě mezi nimi odhalilo testování v novojičínské firmě Varroc Lighting zatím víc než dvě desítky nakažených.

„Ve většině zemí dochází k drobným nárůstům, u nás to dominantně souvisí s různými většími či menšími ohnisky. Dlužno říci, že se je daří zvládat,“ podotýká Prymula s tím, že v Karviné nyní bude provedeno testování 4 tisíc lidí, aby se ověřila efektivita opatření.

6× horší než chřipka

V Evropě je teď situace relativně klidnější než v Asii nebo v Americe, kde jsou přírůstky v desítkách tisíc nových případů denně. Prymula ale varuje před hrozbou druhé vlny nákazy.

Čtěte také

„V Izraeli je teď klasická druhá vlna, která je vyšší než ta první. A přestože tam měli řadu opatření, došlo tam ke zpočátku drobným nárůstům a nyní tam jsou přírůstky vyšší než dřív,“ upozorňuje.

Do podzimu je proto nutné posílit diagnostiku, aby systém nebyl zahlcen jinými respiračními nemocemi. „Nyní máme kapacitu asi 15 tisíc vzorků, která není naplněna, ale během chřipkové sezony se může chtít v jeden den vyšetřit třeba 100 tisíc lidí,“ přibližuje.

Nemoc covid-19, kterou způsobuje koronavirus, je podle Prymuly výrazně zákeřnější než chřipka. Smrtnost se pohybuje okolo 0,6 procenta, u chřipky je to desetina procenta.

Virus nezmizel, je epidemiologicky velmi nebezpečný, musíme být připraveni. Druhá vlna může začít kdykoliv, kdybychom ji podcenili.
Roman Prymula

„Zápal plic po koronaviru je jiný než po chřipce. Dochází k fibróznímu zánětu, vytváří se tam vazivu a tkáň mnohem hůře vyměňuje kyslík. Člověka to hendikepuje do konce života, protože bude mít určitou respirační nedostatečnost,“ vysvětluje vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Kdy bude k dispozici vakcína? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.