První zeleninová sklizeň v Antarktidě. Experimentální skleník má pomoci s pěstováním ve vesmíru

Když se zmíníte o pěstování salátu na Měsíci, zní to jako název nové rockové písničky. Takový je ale případný plán vědců. Německé středisko pro letectví a kosmonautiku oznámilo, že ze svého experimentálního skleníku v Antarktidě sklidilo první úrodu: něco přes 3,5 kg salátu, 18 okurek a 70 ředkviček.

Jde o výsledek projektu, který začal v lednu, uvádí server Popular Science. Tehdy byl skleník na Antarktidu dovezen. Vědci slibují, že další pěstitelské pokusy budou následovat. Kromě právě sklizené zeleniny vysázeli také jahody, papriky a celou řadu bylin. V květnu očekávají, že sklidí kolem 4,5 kila zeleniny za týden.

Pěstování plodin v jedné z nejméně pohostinných oblastí planety je těžkým úkolem samo o sobě. Skýtá ale naději, že experimentální skleník, postavený v rámci projektu pěstování plodin pro Mezinárodní vesmírnou stanici, (ISS) vědcům umožní pochopit principy pěstování zeleniny v kosmu.

Římský salát i čínské zelí

Dlouhodobé lety do vesmíru, k nimž patří cesta na Mars, vyžadují obnovitelné zdroje potravin. Stejně tak by se hodily pro základny vybudované v kosmu. Vědci se proto snaží vyvinout pěstování plodin vhodné pro specifické podmínky kosmické lodi. To ale může ovlivnit i zemědělství na planetě Zemi.

Kvůli klimatické změně a růstu světové populace možná časem nebude tak snadné využívat zemědělskou půdu, upozorňuje Popular Science. Časem se proto může hodit pěstovat plodiny v prostředí, které si vystačí samo o sobě – vědci v něm například dokážou vázat vodu ze vzduchu a používat ji k výživě rostlin.

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) v březnu informoval o tom, že s pěstováním zeleniny experimentovala i posádka Mezinárodní vesmírné stanice. Podařilo se jí sklidit už tři produkty: asijský salát zvaný mizuna, římský salát a čínské zelí. Mluvčí německého vesmírného střediska Daniel Schubert vysvětluje, že projekt v Antarktidě má za cíl vypěstovat širší spektrum zeleniny, kterou bychom jednou mohli pěstovat na Marsu nebo na Měsíci.

Logo

Bio zelenina

Antarktické pokusy probíhají ve speciálně zkonstruovaném prostoru. Jde o podlouhlou, úzkou budovu na podpěrách, která skrývá řadu kultivačních boxů na pěstování rostlin. Výpěstky z ní doplňují jídelníček 11 osob na stanici Neumayer III, což je německá vědecká základna v Antarktidě. V jejím týmu je momentálně specialista, který se věnuje výhradně projektu pěstování plodin do vesmíru. Do mobilního skleníku chodí přes speciální přechodovou komoru.

Stejně jako na Mezinárodní vesmírné stanici nebo na Měsíci by měl být skleník vyrobený tak, aby byl úplně nezávislý na svém okolí. Ten nynější funguje na principu takzvané aeroponie. Půdu vědci nahrazují rostlinám tak, že je krmí roztokem živin a sluneční světlo nahrazují speciálními LED žárovkami. Uzpůsobují také vzduch ve skleníku, aby rostlinám vyhovoval co nejlépe.

To v praxi znamená zvyšování obsahu vzdušného oxidu uhličitého a čištění vzduchu od bakterií a plísní za pomoci speciálních filtrů a UV záření. Takto je možné pěstovat zeleninu zcela přírodními metodami, bez insekticidů a pesticidů, dočteme se na serveru Popular Science.

autor: mam
Spustit audio