První zářijoví "Hosté do domu"

4. září 2009

"Tváří" Českého rozhlasu 2 - Praha se tento týden stala známá zpěvačka Marie Rottrová a my měli možnost poslechnout si ve vysílání řadu jejích úspěšných hitů. S hudbou a písničkami byl spojen také náš host v pořadu Setkání Josef Pospíšil. Do světa filmu nás zavedla Tereza Pokorná a nový školní rok jsme zahájili s Pavlem Bednářem. Parazity jsme probírali s Michalem Gibodou a na vábení jelenů si "posvítili" s Lubomírem Doležalem. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

"Co Čech, to muzikant". Toto známé úsloví nám připomnělo pondělní Setkání u mikrofonu s hudebníkem a kapelníkem netradiční malé dechovky "Šťáhlavská šestka" Josefem Pospíšilem. S velkým úspěchem koncertuje se svou ženou. Harmonikové duo Renata & Josef Pospíšilovi znají diváci z mnoha zemí Evropy, USA, Velké Británie či Japonska. A to nejen z koncertních pódií, ale také z rozhlasových stanic a televizních obrazovek. Mají spolu dvě děti, které chtějí jít ve stopách rodičů a pilně se připravují na muzikantskou dráhu. J. Pospíšil je známým a dlouholetým moderátorem autorských rozhlasových, televizních i pódiových pořadů, např.: "5P", "Za vesnickými muzikanty" a "S dechovkou za humna". Se svou harmonikou navštívil nedávno Jemen, kde účinkoval v rámci Dnů Evropské kultury. S Vladimírem Krocem se podělil o zážitky a dojmy z této země.

Logo

V úterý jsme si připomněli začátek nového školního roku rozhovorem s ředitelem Základní školy Kolovraty Pavlem Bednářem, který se stal v roce 1995 nositelem Zlatého Ámose. Dozvěděli jsme se, že zahájení školního roku doprovázelo v Kolovratech slavnostní otevření nového pavilonu. Ten disponuje pěkným zázemím a kromě nových tříd v ní najdeme také družinu a kabinet pro učitele. Původní budova školy je stará 110 let, ale je prý krásně zrekonstruovaná. Zuzana Vojtíšková se v rozhovoru zajímala o různé školní programy a aktivity pro děti a také o to, jak P. Bednář získal historicky druhý titul Zlatého Ámose v ČR. A co popřál dětem, kolegům a rodičům do nového školního roku? Poslechněte si sami.

Pavel Bednář

Středečním hostem Českého rozhlasu 2 - Praha byla Tereza Pokorná, česká herečka, která se poprvé zapsala do povědomí diváků ve známém poeticko - psychologickém filmu "Lásky mezi kapkami deště" režiséra Karla Kachyni. Její postava a něžný dívčí profil ji předurčil k rolím mnoha pohádkových princezen. Málokdo ovšem ví, že šest let působila jako sólistka baletu v pražské Laterně Magice. Za štěstím později odjela do Německa společně s manželem, režisérem Jurajem Herzem. Jaký je její život dnes zjišťoval Pavel Kudrna.

Tereza Pokorná - Herz

Biolog a parazitolog Michal Giboda procestoval díky svojí profesi spoustu exotických zemí. O dojmech a dalších zajímavostech ze svých cest mluvil ve čtvrtek s moderátorem Janem Křelinou. Dozvěděli jsme se m.j. podrobnosti o světě parazitů a jejich "soužití" s člověkem. Jedná se o chytré organizmy, které dokáží zmást náš imunitní systém a vybudovat si obranu na různé léky. M. Giboda absolvoval dlouhé výzkumné pobyty v Kambodži, Jemenu, Laosu, Kanadě a na Kubě, odkud si přivezl mnoho zkušeností a vzrušujících zážitků. Kromě své profese se věnuje také tzv. kreativnímu učení. Je autorem 87 vědeckých publikací, z toho 70 cizojazyčných, a získal celou řadu domácích a zahraničních ocenění.

Logo

V pátek jsme se vydali na "lovy beze zbraní". Hosty ve studiu byli vicemistr republiky i Evropy ve vábení jelenů, Lubomír Doležal a šéfredaktor měsíčníku Myslivost Jiří Kasina. S moderátorem Pavlem Kudrnou jsme nahlédli do tajů tohoto oboru, ve kterém jsou Češi pravými mistry. Znovu to ukázalo nedávné mistrovství Evropy v Hluboké nad Vltavou. Tato atrakce, při níž se muži mění pomocí různých fíglů v krále lesa a vydávají prapodivné zvuky, přilákala do loveckého zámku Ohrada několik tisíc diváků.

Lubomír Doležal a Jiří Kasina

Od tohoto týdne zve k poslechu Českého rozhlasu 2 - Praha zpěvačka Marie Rottrová.

Logo

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.



autor: eh
Spustit audio