První vytištěné proudové motory

10. březen 2015

Výzkumníci z australské Monash University vytiskli jako první na světě dva celé proudové motory z kovu. Předtím se něco podobného podařilo jen v rámci zmenšených modelů či jednotlivých dílů pro proudové motory firmě General Electric.

Oba exempláře jsou nyní předváděny v rámci různých technologických výstav. Jde zatím jen o prototypy, kterými se prezentuje technologické centrum Monash Centre for Additive Manufacturing v australském Melbourne. Účelem projektu je dát vzniknout novému technologickému postupu, vhodnému pro některé firmy, pracující v oblasti aerokosmického průmyslu. Zmíněné centrum je v úzkém styku mimo jiné s významnými aerokosmickými firmami jako jsou Rolls-Royce nebo Airbus.

Oba vytištěné motory jsou vlastně motorem na bázi plynové turbíny, jehož vzorem je vývojově starší a existující motor firmy Microturbo (Safran). Tato firma byla ochotna zveřejnit produkt svého duševního vlastnictví, který pracuje dodnes například jako záložní motor v letounu Dassault Falcon 20, který se vyrábí již od poloviny 60. let. Profesorka Xinhua Wu z Monash University však zmínila, že motor se mezitím vyvinul v něco jiného, než co bylo obsaženo v původní dokumentaci, takže vzali za základ skutečný současný motor, rozložili ho na součástky a vše pečlivě oskenovali. Trojrozměrný sken pak sloužil jako předloha pro práci speciální velké laserové 3D tiskárny Concept Laser Xline 1000R, která umí pracovat s kovy až do rozměrů součástek 600x400x500mm, v tomto případě s titanovými slitinami. Tisk proběhl pomocí metody selektivního laserového spékání (selective laser sintering, SLS), což je vysoce pokročilý technologický postup, nedostupný amatérům a poměrně náročný i v rámci výrobní sféry.

Laserová 3D tiskárna Concept Laser Xline 1000R umí pracovat s kovy až do rozměrů součástek 600x400x500mm

Firma Microturbo (Safran) spolupracuje s týmem z Monash University dlouhodobě a loni jej dokonce odměnila vlastní Cenou za inovaci produktů a technologií. Na této spolupráci při vývoji nových technologií se podílí i řada dalších institucí, týmů a firem, například CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation - Australská národní vědecká agentura), Deakin University, University of Birmingham a AMAERO Engineering.

Profesorka Xinhua Wu z Monash University

Zdroje: Phys.Org, 3Dprint.com, IndustryTap, MMSonline, 3Ders.org, 3D printing industry

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio