První (téměř) kompletně robotická farma na světě

5. únor 2016

Japonská firma Spread otevřela první zemědělskou farmu na světě, kterou budou obsluhovat téměř výhradně automatické systémy a roboty - The Vegetable Factory. Její náplní bude hydroponické pěstování hlávkového salátu v dokonale čistém a řízeném prostředí.

Farma je umístěna v uzavřené čtyřpatrové budově - v hale o ploše základny 4400 metrů čtverečních a nachází se v městě Kameoka, v prefektuře Kjóto. V hale bude zajištěno stálé umělé osvětlení pomocí LED světelných zdrojů, dále zde budou zajištěny vysoký stupeň čistoty, řízená teplota, vlhkost a úroveň oxidu uhličitého v atmosféře.

Lidská asistence zde bude nutná pouze při vysazování sazenic salátu. Všechny další činnosti včetně zavlažování a sklízení hlávek budou vykonávat průmyslové roboty s manipulátory a běžícími pásy. 98 procent použité vody bude navíc recyklováno a odpadá zde i většina obvyklého odpadu.

Pokud jde o vysazování sazenic, i na to v současné době firma vyvíjí speciální stroj, ale i potom bude zřejmě v této fázi nutná přítomnost lidského oka, které by zkontrolovalo, zda se sazenice ujala a správně vyrašila. K tomu, aby i tento krok byly schopny vykonávat automatické systémy, bude třeba na míru této farmářské činnosti rozvinout systémy vizuální identifikace, senzorové kontroly a umělé inteligence.

Vlastní pěstitelská činnost zde bude zahájena kolem poloviny roku 2017. Objem předpokládané produkce je pro začátek odhadován na zhruba 30.000 hlávek salátu denně. Firma ale chce během pěti let zvýšit toto číslo až na půl milionu hlávek salátu denně. Pro srovnání, firma Spread dnes produkuje v sousedním podobném ale nerobotizovaném provozu asi 7.7 milionu hlávek salátu ročně (21.000 hlávek denně).

Hlávky salátu budou pěstovány v policích, které budou umístěny v mnoha patrech nad sebou od podlahy až ke stropu. Jde o interiérový systém pěstování rostlin, který se jmenuje “vertikální farmaření”, který je sám o sobě velmi efektivní a nezávislý na výkyvech počasí. Nasazení robotů navíc přinese podstatné úspory v řádu desítek procent, pokud se týká financí i energie.

Jde také o velmi strategicky zdůvodněný tah v zemi, kde se stále zmenšuje počet pracovníků v produktivním věku. Podle vyjádření firmy zde budou saláty pěstovány bez použití pesticidů (v hale nebude žádný hmyz) a budou obsahovat více beta karotenu než běžně pěstované saláty.

Zdroje: Spread, Phys.Org, Futurism, Mysterious Universe, Popular Science

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio