První soukromá mise na Měsíc

20. červenec 2016

Americká soukromá firma Moon Express chce koncem roku 2017 vyslat na povrch Měsíce svůj přistávací modul (lander) MX-1 ve tvaru toru. Modul ponese na palubě základní vědecké a průzkumné vybavení.

Půjde zároveň o první soukromou kosmickou sondu v historii, která opustí oběžnou dráhu kolem Země. Americká Federální letecká správa (FAA - Federal Aviation Administration) se chystá let povolit a nyní se ještě čeká na povolení americké vlády.

Přistávací modul bude mít kolem 150-200 kilogramů hmotnosti a jeho vědecké vybavení včetně malého dalekohledu se vejde do 9 kilogramů. Půjde o první precedens činnosti soukromé firmy na povrchu jiného kosmického tělesa, takže tímto způsobem zjistíme, jak umí americká vláda přimět soukromé subjekty, aby se chovaly podle mezinárodních smluv z oblasti kosmického práva.

Pokud bude mise úspěšná, otevře se cesta i pro další soukromé firmy a subjekty, které se budou chtít účastnit meziplanetárních letů, přímého meziplanetárního výzkumu a potenciálně i ekonomického využívání jiných těles Sluneční soustavy.

Zde může jít např. o získávání nerostů z Měsíce i asteroidů, o komerční likvidaci kosmického smetí na oběžné dráze kolem Země, ale úspěch měsíční mise landeru MX-1 může být důležitý i pro plán Elona Muska a firmy Space X, který obnáší vyslání soukromého přistávacího modulu Red Dragon na povrch Marsu v roce 2018. Firma Moon Express také navázala spolupráci s agenturou NASA, v rámci programu Lunar CATALYST.

Sondu MX-1 podle současných zpráv zřejmě do vesmíru vynese malá nosná raketa Electron, kterou provozuje původem novozélandská firma Rocket Lab. Firma Moon Express se s firmou Rocket Lab dohodla na celkem třech misích k Měsíci, první dvě by se měly odehrát během let 2017-8, další ještě o rok později.

Samozřejmě však nelze vyloučit určité zpoždění všech misí, které může nastat z různých technologických důvodů. Užitečný náklad rakety se bude skládat ze dvou částí - z urychlovacího stupně nebo jiné družice, která pravděpodobně navede lander MX-1 nejdříve na jistou přechodovou dráhu k Měsíci a poté se odpojí, a z vlastního přistávacího modulu.

Přistávací modul MX-1 již byl také viděn a vyfotografován při pozemních zkouškách. Ve finální části mise nad povrchem Měsíce bude lander brzděn pomocí raketového motoru, poháněného vysoce koncentrovaným peroxidem vodíku nebo kerosenem (zde se zprávy zatím různí).

Kalifornská firma Moon Express se kromě této mise účastní také soutěže Google Lunar Xprize, která obnáší 20 milionů dolarů pro ten vítězný tým, který vyšle na povrch Měsíce malé vozítko (rover), které po přistání dokáže ujet alespoň 500 metrů a vyšle na Zemi video a obrázky o vysokém rozlišení.

Zdroje: Moon Express, Phys.Org 1, Phys.Org 2, Futurism 1, Futurism 2, Science Alert, CNBC, The Verge, Space.com 1, Space.com 2, PR Newswire, Spaceref, Rocket Lab, Youtube 1, Youtube 2

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.