První ročník Food truck festivalu přivezl k Vaňkovce hamburgery, hot-dogy i vafle

Přijedou prakticky kamkoliv, zaparkují a začnou vařit. Večer zavřou a mohou zase dál. Tak pracují pomyslní gastronomádi - lidé, kteří nabízí jídlo v takzvaném food trucku. Do Brna jich o víkendu zavítalo pětadvacet.

Pomyslnou klasikou v nabídce jsou například párky v rohlíku. Nečekejte ale vydlabaný rohlík z obchodu napíchnutý na trnu ohřívače. Místní stánkaři se snaží prodávat poctivé americké hot-dogy, kdy do rozpečených rozkrojených housek – svou velikostí možná spíš baget, dávají klobásy, opečenou slaninu, sýr cheddar nebo fritovanou cibulku. Z pojízdného občerstvení se linou také vůně hovězího masa, které vkládají kuchaři do hamburgerů. Nechybí ani pizza, belgické hranolky nebo indická kuchyně.

Food truck festival v Brně

Do Brna přijely ve větším počtu food trucky vůbec poprvé, v Praze jim byl věnován festival, pojízdné prodejny rychlého občerstvení už navštívily i Olomouc. Festivaly pojízdných občerstvení jsou v USA velkým hitem, obvykle jde o série zastávek v různých městech po celých Spojených státech. Na největší festivaly dorazí až třicet tisíc gastronomických nadšenců.

Food trucky zaparkovaly na víkend v Brně

Manželé Petr a Monika Letovancovi provozují pojízdný stánek, kde prodávají nepečené vafle plněné zmrzlinou, ovocem a šlehačkou. „Když začne sezóna, což je někdy koncem května, je pro nás dovolená cizí slovo. To zkrátka neexistuje, protože nemáte kdy. Před výjezdem je potřeba truck uklidit, nakoupit, udělat zásoby. V podstatě vám to zabere celý týden a mezitím děláme i svoji práci, kterou oba máme. Často se těšíme na říjen a listopad, že si dáme alespoň týden dovolenou,“ vysvětluje Petr Letovanec.

Mona's sweet truck prodává bublinkové vafle

První ročník food truckového festivalu v Brně si pochvaluje paní Marcela: „Je velice příjemné, že sem člověk může přijít, obejít si stánky a zjistit, co nabízí. Popřemýšlet nad tím, co si objedná a potom vidí celou přípravu. Má jistotu, že to je čerstvé. Vidí toho, kdo to vyrábí, zpracovává, kdo to pro něj připravuje.“

autor: Petr Tichý
Spustit audio