První odchov nejmenší opice světa

15. červen 2004

ZOO Dvůr Králové zaznamenala další chovatelský úspěch: úspěšně rozmnožila nejmenší opici světa - kosmana zakrslého, který je jedním z neafrických savčích druhů držených v zahradě. Pár těchto miniaturních primátů i s maličkým mládětem mohou návštěvníci vidět v expozici lvíčků zlatých, neboť jsou zde již řadu měsíců společně drženy oba druhy těchto jihoamerických opiček.

První pár kosmanů v historii byl do zoo dovezen 11. 12. 2002. Obě zvířata pocházela ze soukromého chovu. Samice, i když byla velmi mladá, bohužel v srpnu 2003 uhynula, aniž by se páru podařilo rozmnožit. V listopadu 2003 byla získána další samice a spojena se samcem. Páření nebylo pozorováno, ale muselo k němu dojít velmi brzy po spojení, protože po zhruba čtyřměsíční březosti samice porodila 7. května 2004 jedno mládě vážící několik málo desítek gramů. K narození jediného mláděte dochází u těchto opiček jen výjimečně. V tomto případě se tak stalo zřejmě proto, že samici v době zabřeznutí bylo jen 16 měsíců. Oba rodiče, ač nezkušení, o mládě vzorně pečují. Nyní je mládě již více než jeden měsíc staré a začíná se osamostatňovat. Několikrát za den opouští místo na zádech jednoho z rodičů a zkouší lézt samo po větvích. Kosmany zakrslé můžete vidět v pavilonu lvíčků, kde sídlí v expozici společně s párem lvíčků zlatých.

tamarin (matka a mládě)

Kosman zakrslý (Callithrix pygmaea) je nejmenší jihoamerická opice a patří k nejmenším zástupcům celého řádu primátů. Váha dospělých jedinců se pohybuje mezi 120 - 160g. Kosmani obývají tropické pralesy Jižní Ameriky od východního Ekvádoru a Peru až po západ Brazílie. Žijí v rodinných skupinách, které tvoří rodičovský pár a mláďata z několika (až 4) posledních vrhů. Potrava je převážně rostlinná, ale nechybí v ní i živočišná složka, například různé druhy hmyzu nebo drobní obratlovci. Samice rodí obvykle 2, někdy i 3 mláďata a o péči o ně se dělí se samcem. Ten mláďata v prvních měsících nosí přichycená na zádech a samice si je bere jen na krmení.

autor: lup
Spustit audio