První obratlovec s fluorescenčním proteinem

14. červen 2013

Úhoř japonský je oblíbenou surovinou k výrobě suši. Zároveň je ale prvním obratlovcem, u kterého vědci objevili fluorescenční protein.

Fluorescenční proteiny, které umožňují označkovat určitý gen nebo protein, jsou standardním nástrojem molekulárních biologů. Za objev zeleně fluorescenčního proteinu GFP byla v roce 2008 dokonce udělena Nobelova cena za chemii. Všechny dosud známé fluorescenční proteiny pocházejí z těl bezobratlých živočichů, jako jsou medúzy a koráli, případně z mikrobů. V roce 2007 vědci objevili, že podobný fluorescenční protein vlastní i primitivní strunatci kopinatci, kteří nemají lebku a představují evoluční předchůdce obratlovců.

Japonští vědci nyní demonstrovali, že fluorescenční protein unikátního typu se vyskytuje také u úhořů japonských (Anguilla japonica). Protein dostal označení UnaG podle slova unagi, které v japonštině označuje právě úhoře. Jeho tvorba v úhořím organismu je omezená na svalová vlákna s malým průměrem. Dá se proto spekulovat o tom, že ovlivňuje funkci svalů a rybám, které migrují mezi sladkou a slanou vodou, tak pomáhá překonávat velké vzdálenosti. Z hlediska vědců je zajímavé, že protein UnaG začne zářit poté, co se na něj naváže molekula bilirubinu. Bilirubin je produkt přeměny hemoglobinu a v medicíně se využívá například ke sledování stavu jater.

Zdroj: Cell

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio