První lidé severní Evropy

24. září 2010

Zdá se, že praobyvatelem severu byl Homo heidelbergensis anebo Homo antecessor. První jmenovaný, H. heidelbergensis, je znám z Německa (Heidelberg), Francie a Řecka a jeho starší příbuzný H. antecessor z jižních oblastí Evropy. Dnešní severní oblasti však byly spojeny s kontinentem a panovaly v nich podobné klimatické podmínky jako dnes ve Středomoří. Žila zde tedy i teplomilná zvířata, například lvi, hyeny, hroši, nosorožci či vyhynulý druh slona s rovnými kly. Lidé proto bez obav putovali po kontinentu dále na sever, kde je tehdejší klimatické poměry nikterak nenutily měnit způsob života, nepotřebovali oheň ani oblečení.

Naleziště ve Velké Británii poskytlo archeologům studijní materiál v podobě třiceti dvou kamenných nástrojů vyrobených z tmavého křemene. Mnohé z nich si dosud zachovaly neobyčejnou ostrost. Při zjišťování jejich stáří bylo využito několika metod - zkoumala se magnetická polarita minerálů obsahujících železo, geologická vrstva, v níž byly pazourky nalezeny, fosilní fauna z této vrstvy apod.

Stáří pazourků se na základě těchto srovnávání odhaduje na 500 000 až 780 000 let a podle přesnější datace asi na 700 000 let. Tento odhad potvrdila i nová metoda britské badatelky Kirsty Penkmanové z archeologického ústavu University of York. Ta spočívala ve zjištění obsahu aminokyselin v ulitách vodních hlemýžďů, jež byly nalezeny na tomtéž místě jako kamenné nástroje.

Jak dlouhou dobu se hominidé zdržovali na území severní Evropy, není známo. Lze však předpokládat, že jejich nepřizpůsobivost jim nedovolila zůstat příliš dlouho. Snad nejdéle do následující doby ledové.

autor: Zuzana Fialová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.