První klimatičtí uprchlíci v USA jsou z Louisiany. Stát už přišel o pět tisíc kilometrů čtverečních

6. červen 2017

V době, kdy americký prezident Donald Trump odstupuje od pařížské klimatické dohody, se Spojené státy chystají na přijetí prvních klimatických uprchlíků. Tedy lidí, které změněné přírodní podmínky donutily opustit jejich domovy. Nepřicházejí přitom ze vzdálených atolů v Tichomoří, ale ze samotných Spojených států.

Jde o obyvatele malého ostrůvku Isle de Jean Charles v bažinaté deltě řeky Mississippi. Kvůli změnám přírodních podmínek se tento ostrov od roku 1955 zmenšil o 98 procent a dnes už z něj zbývá jen úzký pruh země kolem silnice, kde stojí několik desítek domů na vysokých pilotech.

„Teď tu máme asi dvě míle pevniny široké čtvrt míle. Původně to přitom bylo jedenáct mil na délku a pět na šířku. A to je veliká změna,“ říká v dokumentu BBC jeden z místních obyvatel.

V minulosti žilo na tomto malém ostrůvku asi 400 lidí, především potomků původních Indiánů, které sem v 19. století vytlačili postupující bílí osadníci. Dnes se komunita zmenšila na 80 hlavně starších lidí.

Denně zmizí pevnina o rozloze fotbalového hřiště

Louisiana se potýká s velmi rychlou erozí pobřeží. Odborníci vypočítali, že tento stát ztrácí každou hodinu pevninu o rozloze fotbalového hřiště. Od 30. let to dělá přes 5000 kilometrů čtverečních – to je třeba rozloha Ústeckého nebo Moravskoslezského kraje.


Spojené státy mají připravený velký projekt na ochranu pobřeží, který souvisí také s ochranou před hurikány, které představují největší nebezpečí pro malé ostrůvky jako je Isle de Jean Charles. Ale právě tento ostrov už leží mimo zónu, kterou se úřady chystají chránit. Isle de Jean Charles je tak zřejmě skutečně odsouzen k zániku.

Důvody jsou dva: stoupající hladina oceánu a eroze pobřeží, které při bouřích pravidelně zaplavuje slaná voda z oceánu. Odplavování zeminy v minulosti vyvažoval přísun nové půdy přinášené řekou Mississippi. Vybudováním přehrad a jezů a zkrocením samotné delty se ale přísun nových sedimentů omezil na minimum.

A půdy neustále ubývá. Dalším faktorem, který narušuje ekosystém delty, je pak hloubení kanálů a další infrastruktury pro těžbu ropy.

autor: onh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.