První kasičky letošní Tříkrálové sbírky rozpečetili pracovníci ostravské Charity

27. leden 2021 14:37

Pracovníci ostravské Charity začali s rozpečeťováním prvních kasiček z Tříkrálové sbírky. Ty byly letos pouze stacionární, na veřejných místech. Tradiční tři králové letos domy obcházet kvůli pandemii koronaviru nemohli. Lidé si přesto našli ke kasičkám cestu i v menších obcích. Jako třeba v Děhylově na Opavsku.

Ostravská koordinátorka Tříkrálové sbírky Veronika Curylová právě rozpečetila první pokladničku, která byla umístěná na obecním úřadě v Děhylově. Otevírá ji a sype z ní peníze na stůl. „Vypadá, že je docela plná. Převažují bankovky,“ říká koordinátorka.

Teď tady na stole máme hromadu bankovek a mincí. Co teď s nimi musíme udělat? „Bankovky i mince rozdělíme podle hodnoty, aby se nám to lépe počítalo,“ dodává.

Stejně se pak sčítají i peníze z druhé kasičky z obce a oba výtěžky je třeba zapsat do speciálního formuláře. Pak už jen zbývá peníze z obou kasiček sečíst. „Celkový výsledek je 18.001 korun, což je krásné,“ usmívá se Curylová.

Čtěte také

S výsledkem je spokojený i starosta Děhylova Miroslav Honěk (nez.). „Výnos není špatný. Bohužel se projevilo, že se nenavštěvovaly domácnosti, takže jsme zhruba na polovině,“ dodává.

S celkově nižším výtěžkem letošní sbírky počítá i její krajský koordinátor Martin Hořínek. „Když vezmu jen severní Moravu, tak loni se vybralo 20 milionů korun a to si nemyslím, že se letos povede,“ míní.

I přesto se Charitě v Moravskoslezském kraji povedlo doteď vybrat zhruba 2 miliony korun online formou. „Což je zhruba deset procent loňského celkového výtěžku. Není to úplně málo. Tím, že to bylo pro nás poprvé, velká výzva a velká novinka, takže i s tímto jsme schopni se poprat,“ dodává Hořínek.

Online sbírka bude navíc pokračovat i během jara. Charita proto věří, že do ní ještě zapojí i další dárci.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio