První doložená zmínka o výbuchu supernovy je stará 2.000 let

2. říjen 2006

Vědci zjistili, že supernova RCW 86 může být prvním objektem tohoto typu, který byl v historii lidstva zdokumentován. Zmínka o vesmírném úkazu je z roku 185 našeho letopočtu a pochází z pera čínských astronomů.

V zápiscích z tohoto roku byla nalezena poznámka o objevení jasného světla na nočním nebi, které začalo slábnout až po 8 měsících. Podle vědců, kteří tyto poznatky svých dávných kolegů srovnávali s realitou, může jít právě o výbuch supernovy RCW 86.

Při zániku hvězdy o hmotnosti, která více jak osmkrát převyšuje Slunce, přitahuje gravitace její vnitřní části úlomky hvězdy, které byly rozmetány při výbuchu. Masa, která hvězdu tvoří, se při něm rozletí a potom se zase přibližuje k jejímu středu. Do kosmu přitom chrlí vysokoenergetické záření a kusy materiálu, který se může zahřát na miliony stupňů a intenzivně zářit v rentgenovém rozsahu i několik tisíc let.

Poloha supernovy RCW 86 souhlasí s popsanou polohou supernovy z roku 185 našeho letopočtu. Astronomové dříve předpokládali, že k výbuchu RCW 86 došlo před 10.000 lety. Je však nepravděpodobné, že by na stejném místě v poměrně krátkém časovém období explodovaly dvě hvězdy. Dá se proto předpokládat, že šlo pouze o jeden vesmírný objekt. Aby astronomové toto tvrzení dokázali, využili rentgenové orbitální observatoře Chandra a XMM-Newton.

Pro výpočet stáří RCW 86 vědci prostudovali jednu z částí zbytků této hvězdy. Když vypočítali rychlost přemístění materiálu a porovnali to se vzdáleností, kam až dorazil, zjistili, kdy proběhl výbuch. Podle daných pozorování je stáří RCW 86 okolo 2.000 let.

Rozdíl 8.000 let ve srovnání s předchozími odhady vzniku supernovy astronomové vysvětlují tím, že vzdálenost úlomků hvězdy není jednotná. K tomu mohlo dojít následkem toho, že hvězdný vítr poslal zbytky určitým směrem, kde narazily na méně propustné vrstvy. Předcházející odhady mohly být učiněny na základě rychlosti v těchto hustých vrstvách, což není příliš směrodatné. Pozorování však ještě není u konce. Jejich další výsledky mohou pomoci odhalit vědcům typ vybuchlé hvězdy a množství rozmetané energie. Informuje o tom CNN.com

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.