První české dítě ze zmrazeného embrya slaví pětadvacáté narozeniny

5. leden 2018

Před čtvrt stoletím se v České Republice narodilo první dítě ze zmrazeného embrya. Začátkem ledna 1993 se v pražském Podolí narodila zdravá holčička. Díky dokonalejším postupům zmrazování, které dnes dávají zhruba devadesátiprocentní šanci na úspěch, bude podle lékařky Jitky Řezáčové, zmrazených embryí stále přibývat.

K prvnímu umělému oplodnění se v Česku v 90. letech přistoupilo u ženy, která dlouhých jedenáct let nemohla otěhotnět. Embryo bylo tehdy kvůli zdravotnímu stavu ženy konzervováno po dobu sedmi měsíců.


Vůbec první dítě počaté asistovanou reprodukcí se na rodilo v roce 1978 v Anglii. V Česku dnes přijde na svět na základě asistované reprodukce asi tři procenta dětí ročně.

Standardně se k asistované reprodukci přistupuje v případě, že žena nemůže otěhotnět přirozenou cestou. Do dělohy matky se tak zavádí jedno až dvě embrya. Ta jsou ale v naprosté většině případů čerstvá, tedy stará maximálně několik desítek hodin. Ke zmrazování embryí se přistupuje většinou v případech, že žena podstupuje léčbu, při které může být ohrožena její plodnost.

„Kryoprezervace se dnes nabízí zcela běžně onkologickým pacientkám, kdy je čeká radioterapie nebo chemoterapie, která sice zahubí nádorové buňky, ale zároveň také zahubí reprodukční buňky. A takové ženy by potom už nemohly mít geneticky vlastní děti,“ vysvětluje vedoucí centra asistované reprodukce Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze Podolí Jitka Řezáčová.

Zmrazit vajíčka, spermie a embrya je možné až na několik desítek let. Proto se v poslední době objevuje poptávka po takzvaném „social freezingu“, kdy si ženy v mladším věku nechávají zmrazit vajíčka nebo embrya, aby mohly později, ve vyšším věku, odnosit dítě, které má větší šanci, že bude geneticky v pořádku.

autor: ošv
Spustit audio