První americký patent

21. září 2010

V poslední červencový den roku 1790 byl udělen první americký patent. Získal jej Samuel Hopkins na zařízení a postup pro výrobu potaše.

Dnes jsou Spojené státy patentovou velmocí. Počátky byly skromné. První americký patent byl udělen 31. července roku 1790. Nevydal jej patentový úřad ale výbor tvořený ministrem zahraničí, ministrem obrany a generálním prokurátorem. Na první americké patentové listině najdeme podpis nejen generálního prokurátora Edmunda Randolpha, ale i ministra zahraničí Thomase Jeffersona a prezidenta George Washingtona. Ti udělili v roce 1790 ještě patenty na výrobu svíček a na zdokonalené zařízení pro mletí mouky.

První americký patent získal sedmačtyřicetiletý obchodník s potaší Samuel Hopkins. Patentem kryté zdokonalené zařízení i vylepšený postup na výrobu potaše byly výsledkem jeho desetileté práce na farmě ve vermontském Pittsfordu. Potaš čili uhličitan draselný představovala v té době strategickou surovinou. Sloužila zemědělcům jako hnojivo, využívali ji skláři, výrobci textilií, mýdla či papíru. Získávala se z popela z dřeva listnatých stromů, a proto byly jejími hlavními producenty Rusko, Spojené státy, Kanada a lesnaté země Evropy.

Výroba potaše napomohla kolonizaci Ameriky. Tržby za potaš z popela stromů vykácených při zakládání polí a pastvin byly jedním z mála vydatnějších příjmů prvních osadníků.

V roce 1791 se stal Hopkins rovněž majitelem prvního kanadského patentu. Také ten mu byl udělen na zařízení a postup pro výrobu potaše.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 31.7.2009 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.