Průmysl 4.0 změní profese. Učte se postaru matematiku a latinu, radí ekonom Tříska

29. září 2017

Auta bez řidičů, operace bez chirurgů a média bez novinářů. To vše s sebou může přinést Průmysl 4.0, jehož nástup je podle mnohých jen otázkou času. „Je to jen marketingové heslo prosazované lobbistickými a poradenskými firmami. Snaží se našim manažerům vnutit představu, že se děje něco neuvěřitelného, co oni sami nezvládnou, a proto si je musí najmout,“ nesouhlasí ekonom a odborník na informační technologie Dušan Tříska.

Nepopírá, že technologické změny mají dramatický dopad na společnost. Ale v principu nejde o nic nového, podobně jsme se museli na přelomu 80. a 90. let adaptovat na komunikační technologie.

„Komunismus neporazila Thatcherová a Reagan, ale xerox a fax. Dokázal vládnout do doby, kdy bylo vše na papíře a informace bylo možné kontrolovat. Ale poté už ne. Tyhle změny mají zásadní dopady na institucionální uspořádání společnosti,“ tvrdí Tříska.


Lobbistické skupiny přesvědčily našeho bývalého ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, který s tím přišel na veletrhu v Brně a spustila se lavina. Je za tím velký byznys, ale žádná věda.Dušan Tříska

Internet například dramaticky zjednodušil přístup kohokoli k informacím a odstranil tím zprostředkovatelskou funkci agentů – ať burz cenných papírů, cestovních kanceláří nebo politických stran. „Pro solitéry typu Trumpa, Macrona nebo Babiše je snazší dosáhnout vítězství i bez většího politického aparátu a zázemí,“ vysvětluje.

Jak se připravit na budoucnost?

Ve srovnání s tím Tříska nepovažuje zánik některých povolání za zásadní téma. „Každá změna přináší velké zásahy i do rozdělení bohatství a práce. Ať už to byl automobilismus, parní stroje. Profese zanikají, co lidstvo a pokrok existuje. Pošťáci a sekretářky mizí a místo nich nastupuje něco nového. Zanikne spousta profesí, neumím je ani vyjmenovat. Ale no a co?“

Czech Point, úřad, úřednice, administrativa

Jak se tedy na zásadní změny budoucnosti připravit? „Kdybych byl ministr školství, řekl bych, že se má učit matematika a latina. Připravit se lze tak, že se naučím učit na něčem, co má hlavu a patu. Pokusy o školu hrou jsou podle mě chimérou. Ale já jsem stará škola,“ uzavírá.

Co mají dělat lidé, kteří už mají školní léta za sebou? A jak se na moderní trendy připravuje stát? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio