Průměrná mzda Jihočechů nestačí na důstojný život, tvrdí platforma pro důstojnou mzdu

29. květen 2019 12:00

Jihočeši si v průměru vydělají necelých 29 tisíc korun hrubého měsíčně. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu za loňský rok.

Je to o tři tisíce korun méně, než je republikový průměr a dokonce o více než jedenáct tisíc korun nižší částka, než kolik v průměru chodí na účet lidem pracujícím v Praze. Navíc to podle platformy pro důstojnou mzdu nestačí na důstojný život.

Mzdy v Jihočeském kraji loni v porovnání s rokem 2017 vzrostly v průměru o 8,2%. „V mezikrajském srovnání byl procentní nárůst hrubé měsíční mzdy na šesté pozici, to je těch 8,2 procenta. A podle absolutní hodnoty, o 2 191 korun, byl na desátém místě,“ vysvětluje Irena Votrubová z jihočeské krajské správy Českého statistického úřadu.

I přesto Jihočeši s průměrnou mzdou nemají podle platformy pro důstojnou mzdu dost peněz na důstojný život. K tomu je totiž podle Lucie Trlifajové ze Sociologického ústavu Akademie věd potřeba necelých 30 tisíc korun měsíčně. „Zahrnula jsme tam takové náklady, jako je nájem, splátka hypotéky, potřeba zaplatit rozbitou pračku, dětem školu v přírodě, lyžák nebo dovolenou. Běžné náklady, které by měl člověk pokrýt tak, aby se cítil jako plnohodnotný člen společnosti,“ upřesnila Lucie Trlifajová.

Výzkum probíhá tři roky

Výši důstojné mzdy počítali výzkumníci tři roky. Její přesnou hodnotu zveřejní letos na podzim. Chtějí s její pomocí nastolit diskuzi i při vyjednávání o minimální mzdě.“ Minimální mzda je nejnižší v Evropě,“ upozornila Lucie Trlifajová z Akademie věd.

Data o průměrné mzdě za první čtvrtletí letošního roku budou mít statistice k dispozici na začátku června. Podle vedoucího jihočeského Regionálního pracoviště odborového svazu KOVO v Českých Budějovicích Rudolfa Tkáče se v podnicích, kde jsou odbory aktivní, stále daří navyšování mezd vyjednat. Aktuální ekonomická situace a nízká nezaměstnanost pomáhá podle odborářů rozšiřovat i portfolio benefitů pro zaměstnance.

Spustit audio