Průběh prvního volebního dne v ČR, nikoliv však o volbách

14. červen 2002

V první den voleb do Poslanecké sněmovny byl na politické scéně samozřejmě naprostý útlum. Po mohutném závěru kampaně, do kterého se ještě stačila v klínit několikahodinová schůze sněmovny, na níž poslanci těsně odložili na neurčito záměr nákupu nadzvukových stíhaček, nastala napjatá pauza předtím, než budou sečteny volební výsledky a začne se jednat o možných variantách sestavení vlády. Přesto se ale něco událo, a i když nejde vysloveně o politickou záležitost, zpráva je to takřka třeskutá. Podle servisu ČTK totiž odvolala v pátek společnost CET 21 Vladimíra Železného z funkcí jednatele a generálního ředitele firmy, firmy, která je (jak známo) držitelem licence na vysílání televize Nova.

Tiskové agentuře změnu ve vedení oznámil jednatel CET 21 Aleš Rozehnal s tím, že změna je motivována potřebou změny v řízení společnosti. Podle internetových stránek deníku Dnes jsou důvodem odvolání Železného nejasné finanční operace a závazky Televize Nova. Železného by ve vedení TV Nova měli vystřídat Libuše Šmuclerová a Aleš Rozehnal. Ten v tiskovém prohlášení uvádí, že změna ve funkci je motivována potřebou změny v řízení firmy a nutností konsolidace vztahů CET 21 s ostatními společnostmi, které se podílejí na zajišťování vysílání. "Hlavním cílem konsolidace", říká se v Rozehnalově prohlášení dále "je narovnání vztahů CET 21 s ostatními firmami do formy obvyklé v obchodním styku a v odstranění nerovnoprávností vzniklých v posledním období.

Připomeňme, že v CET 21 má nyní jmění zhruba 24 % společnost MEF Média ze skupiny MEF Holding - tedy o firmy spojené se jménem Jiřího Šmejce, dalších 24,5 % má společnost Edicon, který vlastní Libuše Šmuclerová a Aleš Rozehnal. Další podíly pak stále ještě drží původní akcionáři CET 21 - Petr Kršák (16,6 %), Josef Alan (8,4 %), Vlastimil Henslík (8,7 %) a Petr Hunčík (4,3 %). 11,8 % má také Vladimír Železný, ale jeho podíl už je delší čas zablokován soudem. Změna ve vedení Novy má ovšem rysy bezmála palácového převratu a až do uzávěrky tohoto pořadu měla vysloveně dramatický průběh. Mluvčí CET 21 Martin Chalupský totiž tvrdí, že Železný je nadále ve funkcích.

Deník Dnes sice nezískal od Vladimíra Železného žádné vyjádření, ale podle serveru I-Dnes se Železný v budově Novy sešel se zaměstnanci a sdělil jim, že s odvoláním nesouhlasí a že za situací stojí Aleš Rozehnal, který prý měl využít Železného plné moci k právním úkonům, díky nimž je právě ředitel odvoláván. Do budovy televize a jejích kancelářích neměl během pátečního odpoledne nikdo přístup, neboť ji střežila zaměstnancům neznámá ochranka. Před kancelářemi se objevili také uniformovaní policisté. Železný prý tvrdí, že se kvůli odvolání ředitele musí sejít valná hromada; Rozehnal se naproti tomu odvolává na obchodní zákoník, podle kterého lze přijmout usnesení i mimo valnou hromadu.

Bezpochyby musí v kauze hrát podstatnou roli předseda představenstva MFE Holdingu Jiří Šmejc, ale toho se ku příkladu ČT nepodařilo zastihnout a údajně se nachází v zahraničí. Nepřehlednost situace ilustrují další vyjádření. Železného odvolání z funkce jednatele prý musí schválit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, a místopředseda rady Petr Štěpánek se prý domnívá, že se ani na struktuře Novy ani na osobě generálního ředitele, ani na jednatelích nic nemění.

Mluvčí Martin Chalupský vysvětlil přítomnost policie na Barrandově tak, že o ochranu požádal Železný, neboť Rozehnalem najatá soukromá ochranka Železného nepustila zpět do vlastní kanceláře. Zalarmovaná policie se však víceméně stáhla, neboť podle ní jde o majetkoprávní spor, do kterého jí nepřísluší zasahovat. Některé informace také uvádějí, že se na Barrandově pohybují v doprovodu Rozehnalem najaté ochranky členové rady pro rozhlasové a televizní vysílání, což ale mluvčí rady Pavel Barák nebyl ochoten ani potvrdit, ani vyvrátit.

Že k pokusu (možná i podařenému) o svržení mocného Železného (jak známo, již druhého, neboť CME zbavila Železného funkce již před třemi lety, ale tomu zůstala v rukou vysílací licence a po několikaměsíční pauze pokračoval dál), tedy že došlo k tomuto aktu během prvního volebního dne, jistě skýtá značný prostor pro různé spekulace, ale nám nezbývá než vyčkat, jak se bude situace dále vyvíjet a samozřejmě odkázat také na naše pravidelné zpravodajské relace.

rse@rozhlas.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.