Protinádorový MitoTam má slibné výsledky u nádorů ledvin. Pokud vědci seženou finance, čeká látku druhá fáze klinických testů

7. březen 2023

Protinádorová látka MitoTam z dílny českého vědce Jiřího Neužila je bezpečná a účinkuje proti nádorům ledvin. To jsou výsledky první fáze klinické studie z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Zveřejnil je prestižní časopis eClinicalMedicine.

„Tady vzadu na policích je uskladněný MitoTam,“ ukazuje mi zbylé zásoby nadějného léku proti rakovině chemik Lukáš Werner z Biotechnologického ústavu Akademie věd. Společně stojíme v chladové místnosti v centru BIOCEV ve Vestci u Prahy.

Poslední naděje

Jedním z pacientů, kteří se do studie zapojili, byl také Vladimír Klepal. S rakovinou se začal léčit v roce 2007, kdy mu lékaři kvůli nádoru odebrali ledvinu. Přípravek MitoTam uvítal. Nemoc se mu totiž po několika letech vrátila a lékaři už mu neměli co nabídnout.

„Je to zázrak a děkuji pánu bohu, že to na mě působí,“ řekl tehdy Českému rozhlasu.

Podle lékařky Zuzany Bielčikové z Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, která klinickou část studie vedla, se Vladimír Klepal více než tři roky po experimentálním podání MitoTamu cítí dobře.

„Z tohoto pacienta máme velkou radost. Dosáhl zmenšení nádorového ložiska. Studii ukončil v říjnu 2019 a dosud ho sleduje regionální onkologické centrum. Vede plnohodnotný život, onemocnění kopíruje nález z října 2019,“ podotýká lékařka.

Čtěte také

„To, že díky našemu výzkumu můžeme nyní zachraňovat životy, je něco, o čem se mně dříve jenom snilo,“ říká objevitel MitoTamu biochemik Jiří Neužil.

Rozdílné fungování

MitoTam se od ostatních léků na rakovinu odlišuje jiným mechanismem účinku, působí totiž v nádorových buňkách přímo na mitochondrie. Ty se dají přirovnat k jakýmsi k buněčným elektrárnám.

Látka tohoto typu se na onkologických pacientech testovala poprvé v historii. Do studie byli zařazeni pacienti s různými typy nádorů. Nejlépe ale zapůsobila na nádory ledvin, vysvětluje chemik Lukáš Werner.

„Při experimentech na zvířatech se ukázalo, že množství MitoTamu v ledvinách je dlouhodobě stabilní. To znamená, že v některých orgánech se hladina po podání léku zvýší, ale poté poměrně rychle sníží. V ledvinách je ale dlouhodobě přítomný. Tak si vysvětlujeme, že nádory ledvin reagují nejlépe, protože je zajištěné, že lék na nádorové buňky působí dlouhodobě,“ míní chemik.

Investice pro další výzkum

Jak připomíná onkoložka Zuzana Bielčiková, celkem se první fáze studie zúčastnilo 75 pacientů, z toho 37 pacientů podstoupilo fázi 1B, během které se testovala účinnost léčby.

„U 14 z 37 pacientů se stav onemocnění buď stabilizovat, nebo se jim zmenšilo nádorové ložisko. Diagnóza pro druhou fázi studie je renální karcinom, jelikož jsme v první fázi měli takových pacientů šest a pozitivně jich na léčbu reagovalo pět,“ uvádí onkoložka.

Čtěte také

Právě proto se připravovaná druhá fáze klinických testů už bude týkat jen pacientů s nádory ledvin.

„Úsloví, které mě žene dopředu, je ‚To nejlepší ještě přijde‘. Jsme šťastní, že to takto dopadlo a snažíme se vše posunout dál, aby se látka dostala k pacientům jako plnohodnotný lék, alespoň na nádor ledvin,“ dodává objevitel MitoTamu Neužil.

Ten v posledním roce hledá spolu s kolegy investora pro druhou fázi. Bez toho nebude možné ve vývoji léku pokračovat.

autoři: Andrea Skalická , aka
Spustit audio

Související