Proti Kiwi Farms měla dávno zasáhnout policie. Naprosto jasně tam byly porušeny zákony, říká ke kauze Koubský

9. září 2022

Kiwi Farms jako internetové fórum nemusí být v ČR tolik známé, přesto kroky, které činí, otevřely kritiku ve společnosti. Americká firma Cloudflare, poskytující infrastrukturní služby zhruba pětině světového internetu, se díky tomu několik týdnů zabývala tím, jak určit hranice odpovědnosti poskytovatele internetové infrastruktury. O co v případu jde? A pomohou kroky Cloudflare k jeho vyřešení?

Kiwi Farms je server, přes který jeho uživatelé často organizovali skupinovou šikanu vybraných lidí. Cílem byli především členové sexuálních minorit. Deník The Washington Post uvedl, že takovýto neustávající tlak dohnal minimálně tři oběti internetového trýznění až k sebevraždě.

Čtěte také

Jedna z pronásledovaných si však podobné chování nenechala líbit a spustila kampaň, která po provozovatelích infrastrukturních internetových služeb požadovala, aby přestali se serverem spolupracovat a tím mu znemožnili jeho existenci.

Zprostředkovatelem, který fóru poskytoval své služby, chránil ho před online útoky a pomáhal mu skrýt identitu poskytovatele hostingu, byl Cloudflare. Společnost nejprve odmítala proti Kiwi Farms zasáhnout a odůvodnila to tím, že provozovatel základní infrastruktury, na které internet funguje, by neměl z vlastní vůle bez soudního příkazu přebírat odpovědnost za obsah.

Společnost se ale nakonec případem přece jen začala zabývat více a protože podle ní útoky a hrozby uživatelů dané služby nabíraly na síle, rozhodla se z důvodu bezpečnosti ohrožených lidí zablokovat přístup k serveru všem jeho uživatelům.

Když se z internetu stane fyzické nebezpečí

Riziko hrozby nespočívalo pouze v kyberšikaně, ta totiž postupně přecházela do fyzické podoby. Útočníci si začali zjišťovat, kde jejich oběti bydlí, a jak uvedl deník The Washington Post, na tyto adresy poté posílali pod falešnou záminkou policii. Žena, která spustila proti fóru kampaň, se kvůli tlaku musela odstěhovat do jiného státu. Útočníci ji ale opět našli a začali znovu obtěžovat.

Internet je příliš podstatnou složkou společnosti a musí se řídit stejnými zákony jako všechno ostatní.
Petr Koubský

„Byly tam porušeny nejenom zásady komunity a slušného chování na síti, tedy to, podle čeho by se mělo posuzovat, jestli něco je přes hranu nebo není, ale byly tam navíc naprosto jasně porušeny zákony. A pokud tomu tak je, tak proti serveru Kiwi Farms měla dávno zasáhnout policie. Není šťastné, že to řeší zprostředkovatel internetových služeb. To je první velký problém, který tam vidím,“ říká Petr Koubský, redaktor Deníku N.

Podle Koubského bylo prvotní odůvodnění firmy Cloudflare, která řekla, že k obsahu musí být nestranná a zasahovat do něj pouze v případě soudního příkazu, správné.

Mez svobody slova je právě tam, kde začíná jít o přímé fyzické ohrožení, nebo je možná ještě někde blíž.
Petr Koubský

„Já si myslím, že když tento princip přestaneme hájit, tak tím dáváme všem možným poskytovatelům technických služeb na internetu signál, že mohou brát zákon do svých rukou. To je velice nešťastná situace pro ně samotné i pro společnost. Myslím si, že není žádoucí, aby tímto způsobem svět kolem nás fungoval. Internet je příliš podstatnou složkou společnosti a musí se řídit stejnými zákony jako všechno ostatní,“ míní.

Kroky byly učiněny, stejně se nic nevyřeší

Otázkou je v tomto případě svoboda slova. Zablokování přístupu k fóru může být totiž vnímáno jako její omezení. Koubský ale upozorňuje, že i taková svoboda má své hranice.

Čtěte také

„Když vidím, jak na ulici někoho mlátí a je v mých silách tomu zabránit, tak taky nebudu stát a koukat se, až přijede policie. Pokusím se nějak pomoci a nebudu zkoumat, jestli je to ze všech myslitelných právních hledisek v pořádku, protože musíme zabránit bezprostřední škodě. Mez svobody slova je tedy právě tam, kde začíná jít o přímé fyzické ohrožení, nebo je možná ještě někde blíž,“ říká.

Matthew Prince, šéf společnosti Cloudflare, je z celé situace nešťastný, protože si myslí, že ani kroky, které firma provedla, případ nevyřeší. Server si podle něj s největší pravděpodobností najde jiného poskytovatele a bude fungovat dál.

„Samozřejmě, že se to tím nevyřeší. Přinejmenším to ale upozornilo na vážnost situace a na to, že by ji měl řešit někdo příslušnější, než je společnost Cloudflare. Ta měla na vybranou ze dvou špatných možností. Podle mého názoru si vybrala tu méně špatnou, čili volila dobře, a že z nutnosti takové volby nejsou nadšeni naprosto chápu, také bych nebyl,“ dodává Koubský.

Poslechněte si celý pořad Online Plus Davida Slížka v audiozáznamu. Dále se dozvíte o chystané novince na Twitteru, proč Instagram dostal obří pokutu nebo jak to je s umělou inteligencí, která vytvořila vítězný obrázek.

autoři: David Slížek , vkry
Spustit audio

Související