Proti hlučným a opilým turistům ať tvrdě zasahují strážníci, žádá Asociace CK

17. srpen 2017

Na špici sezóny se turistické centrum Prahy a některých dalších historických klenotů Česka potýká s davy turistů. S nimi rostou tržby obchodníků, hoteliérů, restauratérů i zisky obecních pokladen. Zároveň ale ubývá klidu a životního prostoru obyvatel těchto turisticky přitažlivých lokalit. „Myslím, že to je o harmonizaci extrémů, to je všechno,“ uvedl v pořadu Pro a proti místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

„Nedovedu si představit, že to, co se děje v některých pražských ulicích, by se dělo v Paříži, v Londýně nebo jinde. Tam by zasáhla tvrdě policie a pokuty by byly tak vysoké, že by si to nikdo nedovolil,“ pokračuje Papež. Pražský radní a místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD) také považuje za důležité oddělit turisty, kteří dělají zásadní problém. „Není to jen o množství, ale o kvalitě turistů.“

„Opravdu jsou lokality, kde se v centru města nevyspíte, například kolem Dlouhé ulice nebo ulice V Kolkovně. To byly dříve příjemné rezidenční oblasti, ale dnes tam přibyla spousta nočních podniků. Teď je to jen zábavní centrum, a je s tím spojen velký problém pro běžné soužití," říká Hodek. Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio