Prostě to zařídíme je nesmyslné heslo. Krnáčová dostala zrcadlo, říká exprimátor Kasl

17. duben 2018

V podzimních komunálních volbách nebude svou funkci obhajovat pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Primátor prý nese odpovědnost za chyby druhých, v zastupitelstvu je ale jen jedním z hlasujících. „Domněnka, že primátor něco zařídí, je naprosto lichá,“ prohlásila v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

„Je smutné, že se k tomu dopracovala až po více než třech letech. Sliby o tom, že to prostě uděláme, postavíme a zařídíme, byly nesmysl. Není to tak jednoduché,“ říká Jan Kasl, který byl pražským primátorem v letech 1998 až 2002.

Na začátku roku se dohodl s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, že povede pražskou kandidátku. „Po třech měsících jsem ale zjistil, že s touto partou to nejde. I Babiš pochopil, že si nepustí do týmu někoho, kdo není ochoten být jeho servilním obdivovatelem,“ vzpomíná.

„Adriana Krnáčová s Eliškou Kaplický a ještě jedním člověkem, který teď má být tím hlavním kandidátem (Patrik Nacher, pozn. red.), pak objížděli Prahu a vysmívali se všemu, jak to nefunguje a přitom by mohlo. To je krásné zrcadlo,“ dodává.

Kdo dnes důvěřuje slibům Andreje Babiše, tak jako kdyby tu nežil. Slovo populimus už ani nestačí.
Jan Kasl

Krnáčová také v dopise spolustraníkům napsala, že v pražské politice jsou lidé, kteří nechtějí pracovat. „Nemyslím si to, ale z venku to možná nejde úplně posoudit. Ale problém je nedostatek výsledků,“ upozorňuje.

Kritizuje například kartu Lítačka, která nahradila problémovou Opencard. „Je to ukázka zbytečného projektu. Do budoucna bude spousta jiných možností, jsou platby v telefonech nebo bankovní karty, které fungují třeba v Plzni,“ zdůrazňuje.

Zkušenost je nutná

Magistrátní politika je podle Kasla zcela jiný svět a je dobré mít předchozí zkušenost z komunální politiky a vhodné vzdělání. „Samozřejmě jsou lidé manažersky zdatní i neschopní, což je případ současného vedení,“ uvádí.

„Nemyslím si, že cestou jsou nové strany. Vzít zkušenost z malé městské části a rozšířit ji na celou Prahu nemusí vést k úspěchu,“ hodnotí Kasl uskupení Praha sobě. „V roce 1990 jsme byli všichni amatéři a museli se to učit. Ale dalo se to prominout. V roce 2018 už by ale primátora neměl dělat člověk z ulice, měl by do funkce dorůst,“ uzavírá.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio