Proroci písma

1. květen 2007
Sedmý světadíl

Jaké to bylo, když Cyril s Metodějem tvořili písmo? Jejich putování se snaží rekonstruovat během pěti týdnů Proroci písma, kteří cestují po středoevropských a balkánských zemích. Sledovat je můžete i vy.

Projekt je inspirován historickou cestou věrozvěstů, kteří vytvořili staroslovanské písmo (hlaholice/cyrilice), jež se stalo základem slovanské gramotnosti a identity. Autora projektu Tomáše Žižku fascinoval způsob, jakým tehdy písmo vznikalo. Můžeme se totiž domnívat, že Cyril a Metoděj debatovali o vznikajícím písmu s obyvateli Balkánu. Mluvili s nimi o jednotlivých písmenech a ptali se, jak by se jim takové písmo zamlouvalo. Tento princip se snaží na své cestě napodobit i Proroci písma.

Pracují se žánrem, který je označován jako multi-site-specific. Život komunit, se kterými se na své cestě plánovaně i neplánovaně setkávají, zaznamenávají prostřednictvím filmu, fotografií, instalací, performancí, nahrávek a vyprávění příběhů. Ptají se místních obyvatel, jakou symboliku nesou v současnosti cyrilika a latinka, jak by jednotlivá písmena znázornili vlastním tělem a zda jsou pro tamní komunity více než grafickým záznamem. Výsledky publikují v tištěné i multimediální podobě. Do projektu se snaží zapojit jak místní komunitu, tak experty z oblasti etnologie, sociologie, psychologie a žurnalistiky.

S Proroky se každý týden telefonicky spojíme a nabízíme aktuality přímo z místa jejich pobytu. Více v magazínu o světě Sedmý světadíl, na www.rozhlas.cz/leonardo/proroci a na proroci-pisma.blogspot.com.

Spustit audio