Proroci oslavují proroky

31. květen 2007
Sedmý světadíl

Proroci písma se v závěrečné části balkánské cesty rozdělili na tři skupiny. Ještě před tím ale oslavili Cyrila a Metoděje na Festivalu kozího mléka v bulharské Bela Rečce.

Z blogu Proroků písma:

Jedeme. Na olej z restaurací.

Jedeme si zas o třetinu levněji, než kolik bychom dali za naftu. Taky na sebe jsme mysleli, poslední stotinky šly do kozího sýra a zeleniny. Další změna rytmu: celnice do Srbska, trochu jak z filmu Ospalý konec světa a uniformovaná moc. Vlado naštěstí žoviálně konverzuje na obou stranách hranice, Pepa má papíry v pořádku a Roman se usmívá a kombinuje ruštinu a bulharštinu s ostatními slovanskými jazyky, což občas pobaví i chladnou uniformu. Mladá celnice si užívá svých minut důležitosti. Znovu vysvětlujeme smysl projektu. Klíčová otázka zní: proč se Češi, kteří mají latinku, zabývají cyrilicí? Kdo ví? Konec konců i v Srbsku už obě abecedy na veřejných nápisech splývají a prolínají se. Někde obec označuje jen latinka, někde jen cyrilice, někde jsou nápisy v obou písmech. Taky různé sprejované výkřiky jsou v obou abecedách, u těch nejvlastenečtějších hesel je latinka obzvlášť působivá. Stejně tak jako na policejním voze, jehož osádka skrytá v křoví nám měřila rychlost. Teď už víme, že pro občany EU jsou speciální sazby v eurech, ani Vlado nic lepšího neusmlouval. Vedro a dusno se stupňovalo. Nakonec se skutečně objevil Dunaj a za ním Bělehrad.

A na závěr ještě jeden postřeh Tomáše Žižky. Tentokrát vyjádří údiv nad tím, jak silná je citová vazba lidí na cyrilici. Ovšem pozor: bude to vypadat trochu jako hádanka, i když jsme to neudělali schválně. Kdykoli bude Tomáš mluvit o písmu, má na mysli písmeno.

Více na http://proroci-pisma.blogspot.com nebo http://prophets-alphabet.blogspot.com .

Spustit audio