Propusťte Sencova! Svět žádá svobodu pro ukrajinského režiséra, který v ruském vězení hladoví už sto dní

Západní vlády a aktivisté stupňují tlak na Rusko, aby propustilo vězněného ukrajinského filmaře Oleha Sencova. Ten v ruském vězení drží už sto dní hladovku, připomíná zpravodajská agentura AFP.  

Dvaačtyřicetiletého oponenta Kremlu zadrželi na jeho rodném Krymu poté, co v roce 2014 Moskva poloostrov anektovala. O rok později jej v procesu, který obránci lidských práv ze západních zemí považují za vykonstruovaný, úřady obvinily z extremismu, žhářství a dalších teroristických činů. Verdikt vojenského soudu ho poslal na dvacet let do trestanecké kolonie na Sibiři.

Sencov žádá propustit ostatní vězně

A tam – v drsných arktických podmínkách – dnes podle AFP Sencov pomalu umírá, prakticky bez naděje na brzké propuštění. Organizace Amnesty International tvrdí, že otec dvou dětí kromě nespravedlivého soudu čelil i mučení a nelidskému zacházení. Věznitelé mu prý rovněž odebrali ukrajinský pas a vnutili ruské občanství. 

V květnu se Sencov rozhodl, že bude držet hladovku. A to nejen kvůli svému případu, jejž považuje za zfabrikovaný – zároveň žádá propuštění všech ukrajinských politických vězňů, kteří jsou držení v ruských káznicích. 

Hladoví, avšak není zlomený

Ruská justice totiž režiséra poslala za mříže spolu s dalšími ukrajinskými aktivisty. On sám však dostal nejdelší trest. Vyšetřovatelé jej mimo jiné obvinili z útoku na krymskou kancelář vládní strany Jednotné Rusko a organizace Ruské společenství Krymu. Obvinění, podobně jako údajné členství v ukrajinském nacionalistickém uskupení Pravý sektor, Oleh Sencov odmítá, uvádí AFP.

„Oleh za mřížemi hladoví. Ale není zlomený,“ říká Sencovova sestřenice Natalja Kaplanová, která v úterý demonstrovala spolu s desítkami lidí před ruskou ambasádou v Kyjevě. Její slova měla být pro přítomné povzbuzením.

Režisérův zdravotní stav je kritický

Jen před několika dny však mladá žena vykreslila fyzický a mentální stav svého příbuzného v mnohem temnějších barvách. Oleh už podle ní nevěří, že se kdy dočká svobody. Jeho srdeční tep je prý velmi slabý a cítí se smrtelně unavený. Aby si zachoval zbytky sil, už prakticky nevstává.

To potvrzuje i novinářka a aktivistka Zoja Světovová, která Sencova navštívila před několika dny jakožto poradkyně ruské prezidentské rady pro lidská práva. Upozorňuje, že jeho zdravotní stav je v důsledku dlouhodobého hladovění velmi špatný.   

Svět na Sencova nezapomíná

I tyto zprávy jsou podle AFP impulsem k zesílení světových výzev k Sencovově propuštění. Agentura si všímá, že v Česku symbolicky 21. srpna skupina filmařů zahájila pětidenní řetězovou hladovku na režisérovu podporu. Francouzský deník Le Monde zase otiskl petici podepsanou desítkami osobností ze světa kultury.

Svobodu pro Sencova, ale i pro další ukrajinské politické vězně, žádá také ministerstvo zahraničí v Kyjevě. Experti OSN a Evropské unie s poukazem na filmařův horšící se zdravotní stav pak vyzývají ruskou vládu k jeho „okamžitému a bezpodmínečnému propuštění.

Kreml svět neslyší 

K těmto hlasům se přidávají i světoznámí filmoví tvůrci, například režiséři Jean-Luc Godard, Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Hollandová a Aki Kaurismäki. Za Sencova se postavily i herecké hvězdy Johnny Depp nebo Meryl Streepová.

Kreml doposud na žádosti o Sencovovo osvobození nereagoval. Úřady totiž tvrdí, že takovou iniciativu může podat pouze sám odsouzený. A před několika dny uvedly, že členové monitorovací komise filmaře v káznici navštívili. A ten si prý „na nic nestěžoval“.

Nevinný nepotřebuje žádat o milost

Na začátku června se k případu v ojedinělém prohlášení vyjádřil i prezident Vladimir Putin. Sencov byl podle něho potrestán za „teroristický útok, nikoliv za uměleckou činnost“.

Režisér ale o odpuštění žádat nebude, protože se podle svých slov žádného zločinu nedopustil. K prosazení svých požadavků je Oleh Sencov připravený zemřít hladem, v protestu tedy bude pokračovat „až do konce“, uzavírá agentura AFP.

autor: Jana Šmídová
Spustit audio

Související