Propuštěná Liou Sia bude pod dohledem čínských tajných služeb kdekoli na světě, myslí si odbornice

10. červenec 2018

Liou Sia opustila osmileté domácí vězení. Její první kroky na svobodě ji vedou do Německa, kde by se měla začít léčit.

Ptáte se, co tak strašného udělala, že byla tolik let v izolaci? Podle Kateřiny Procházkové z projektu Sinopsis.cz vlastně vůbec nic. „Ona sama nikdy nebyla obviněná, ani se ničeho nedopustila. Domácí vězení dostala jen proto, že byla manželkou nositele Nobelovy ceny a člověka, který inicioval vznik čínské Charty 08,“ vysvětluje.

Nevím, jestli si někdo z vás dokáže představit, jak taková izolace po dobu hned několika let vypadá. Nemohla vycházet, stýkat se s blízkými, přáteli. Bez počítače, telefonu,…
Kateřina Procházková

Chtěla už jen zemřít...

Právě proto se u Liou Sia rozvinula dlouhodobá deprese a v Německu má podstoupit léčbu. Kvůli depresím se ještě v dubnu do médií dostala informace, že už s propuštěním z domácího vězení nepočítá a připravuje se na smrt. Doma.

Její propuštění žádala světová veřejnost včetně Spojených států amerických, Evropské unie nebo významných literátů, a to od chvíle, kdy její manžel loni v červenci zemřel na rakovinu. Čínský režim mu totiž neumožnil nastoupit léčbu v zahraničí.

Pomohla jí Merkelová

„Největší podíl má ale německá kancléřka Angela Merkelová, která se o to snažila léta,“ říká Procházková. Svou roli hraje i nadcházející summit EU-Čína, který proběhne v době, kdy je Čínská lidová republika pod obrovským tlakem USA. „V neposlední řadě jsou to vzpomínkové akce, které plánují aktivisté po celém světě v den výročí úmrtí jejího manžela Liou Siao-poa na 13. červenec.“

„S velkou pravděpodobností bude vdova pod drobnohledem tajných čínských služeb kdekoli na světě. Taky její bratr, se kterým si je velmi blízká, musel v Číně zůstat. Jako jakýsi rukojmí. Čínská neomezená policejní moc na něj může kdykoli dopadnout, jakmile se úřadům znelíbí,“ dodává Procházková.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související