Propad společnosti je výsledkem toho, kdo vládne, říká Tereza Kostková

26. listopad 2017

„Maminka říká, že jsem celý táta. Když se třeba hlučně smějeme v divadle, tak si to myslí. Stejně tak, že řídím jako táta, ...z toho mám radost. Někdy udělám na jevišti gesto a vím, že je stejně jako i můj hlas v ten moment celý táta. Za chvíli udělám jiný pohyb a je to celá máma. Jen na malou pikosekundu si tohle člověk uvědomí. Nejvíc ale myslím, že máme s tátou společný smysl pro humor,“ říká nedělní host Barbory Tachecí a Osobnosti Plus.

Byla jsem slušná na úkor sebe

„Dlouho mě slušnost válcovala na úkor mé osobnosti a mého ženství. V životě zjistíte postupně, že lidi pouštíte někam, kam nechcete. Učila jsem se nechodit za tuto hranici. Je potřeba si říct: já jsem to dovolila a teď to zavřu. Myslím, že za to, jak člověku je, nemohou druzí. Můžeme za to sami a to, že si proto postavíme mantinel, není špatně. Je to jen obrana a je to v pořádku,“ říká herečka.


Herečka a moderátorka, dcera herce Petra Kostky a herečky Carmen Mayerové, Tereza Kostková se narodila 14. června 1976 v Praze. Po absolvování pražské jazykové základní školy v Ostrovní ulici a po studiu pedagogické školy a Vyšší odborné školy herecké hrála v divadle v Chebu. Nyní hraje v pražském Divadle pod Palmovkou a v poetické kavárně Viola. Působí společně s Markem Ebenem jako moderátorka taneční show České televize Star Dance ...když hvězdy tančí. V letech 2006 až 2015 byla provdána za divadelního režiséra a manažera Petra Kracika, se kterým má syna Antonína.


Talent je pro každého jiným souhrnem vlastností. Například konkrétně moderátorský talent je pro mě talentem autenticity života.Tereza Kostková

Jako herečka nechci být spojená s politikou

„Herec má jedno výsadní postavení. Byl vždycky kašparem krále a královny, vždycky si může udělat strandu a být v opozici i s člověkem, kterého si váží. Může nesouhlasit. Měl by být zrcadlem společnosti. Kdybych šla do čehokoli politického, popřela bych velkou část své osobnosti,“ vysvětluje Tereza Kostková, proč se nechce věnovat moderování politických pořadů.

„Všechno, co žiji, co žijí jiní, co žije společnost, je použitelné pro divadlo - k otočení, ke komentáři, k sarkasmu, humoru nebo k pláči. Je to použitelný materiál pro to, abychom se na to mohli podívat jinak. Ve chvíli, kdybych se spojila s čímkoli politickým, musela bych tuhle stránku v sobě popřít. Popřela bych tím velkou část svého já, protože jsem duší herečka,“ dodává.

Jsme na vlně dolů

Politickou a společenskou situaci současnosti nazývá herečka pádem Říma. „Celý svět, včetně Česka, jsme na vlně dolů, myslím si. A těch čtyřicet let komunismu a doba po revoluci, která se uchopovala různě, se nemohly na lidech nepodepsat. Tohle vše dělá strašný propad a pro lidi začíná být normální to, co by pro ně normální být nemělo.

Rozhodně mně to nebere lásku k vlasti, k mé krvi a k místu, kde vyrůstáte a máte rodinu a přátele. I vláda a instituce do mé vlasti patří. Ale tento stav je výsledek toho, kdo vládne. Všechno kleslo, především lidsky, ale i ve všem ostatním,“ dodává.

Jak silná se cítí Tereza Kostková v roli moderátorky? Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí. >>
autoři: bta , kte
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.