Proočkovanost v Česku roste jen velmi mírně. Zájem o první dávky dokonce klesá

Rychlost šíření covidu v zemi se zvyšuje několik týdnů. Reprodukční číslo udávající, kolik lidí nakazí v průměru jeden pozitivně testovaný, se od konce srpna drží nad hodnotou jedna, což znamená zrychlování epidemie. Proočkovanost české populace proti koronaviru zatím ovšem roste jen velmi mírně. V nové zprávě o tom informuje Ústav zdravotnických informací a statistiky.

Zdravotníci minulý týden naočkovali přes 53 tisíc lidí. Bylo jich asi o 3,5 tisíce víc, ale v předchozím týdnu byl v úterý státní svátek – a ten rozdíl stírá.

Důležité je sledovat tempo aplikace prvních dávek: tam je mezitýdenní rozdíl jen několik stovek podaných dávek. Počet nově naočkovaných prvními dávkami přitom už několik měsíců setrvale klesá.

412 tisíc ohrožených lidí

V Česku žije 412 tisíc lidí starších 60 let, kteří očkování nemají. Jejich počet se snižuje jen velmi málo – o 2 až 3 tisíce každý týden. Právě tito lidé jsou přitom nejnáchylnější k vážnějšímu průběhu covidu-19.

Novinkou zveřejněnou v zápisu klinické skupiny ministerstva zdravotnictví je, že pokud měl někdo první dávku vakcíny Astra Zeneca a chtěl by jako druhou dostat Pfizer nebo Modernu, bude to možné. Týká se to více než 9,5 tisíce lidí, kteří teď čekají na druhou dávku.

K sobotě dostalo přes 20 tisíc lidí posilující dávku očkování. Podle ÚZIS je to ale asi jen každý pátý člověk z těch, které ministerstvo zdravotnictví oslovilo.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související