Projekt na likvidaci invazních rostlin v kraji stál přes 80 milionů korun

4. listopad 2015

V Karlovarském kraji skončila úvodní část projektu zaměřeného na likvidaci invazních rostlin. V posledních třech letech majitelé pozemků organizovaně bojovali proti šíření bolševníku velkolepého, křídlatky a netýkavky žláznaté.

Z regionu těchto rostlin výrazně ubylo. Pokud ale v jejich hubení nebudou zemědělci pokračovat, vynaložené prostředky přijdou nazmar. Bolševník velkolepý je asi nejznámější invazní rostlinou příhraničního regionu. Dusí ho desítky let.

„Zrovna Lázně Kynžvart jsou původcem celého zla díky panu Metternichovi a od té doby se s tím pereme a celou dobu nás to tady trápí,“ popisuje soukromý zemědělec Petr Potůček potíže s rostlinou, kterou kdysi do regionu dovezl známý kancléř na okrasu.

Dělníci teď ale musí lány bolševníků likvidovat ručně. Pro každého z nich to znamená abnormální vypětí. „Pracovník musí být celý zahalený. Musí mít štít i brýle a zkuste si představit, když je 30 stupňů Celsia, v tomto pracovat. Nikdo to nechce dělat a ty lidi můžete platit, jak chcete. Ale my máme jednoznačný úkol - likvidovat,“ připomíná Potůček.

V uplynulých třech letech se v regionu díky projektu dotovaného evropskými penězi zapojily stovky vlastníků půdy. Všechny je musela oslovit šéfka projektu Lenka Pocová.

„Vzhledem k tomu, že pilotní projekt probíhal v Mariánských Lázních, tak už s tím byla nějaká zkušenost a nedůvěra ze strany zemědělců byla mnohem menší,“ říká Pocová.

Díky projektu za 80 milionů korun klesnul na sledovaném území výskyt bolševníků o pětinu. Pokud ale vlastníci půdy nebudou v nastaveném trendu pokračovat, zamoření bolševníkem hrozí znovu.

Příští rok chce na likvidaci invazních rostlin vyčlenit Karlovarský kraj 15 milionů korun. Podle krajského radního Josefa Hory bude hejtmanství efektivitu využití prostředků kontrolovat.

Výsledky plošné likvidace invazních rostlin v českém pohraničí poskytnou autoři projektu odborníkům v Evropské unii.

autor: zdt
Spustit audio