Projekt First job pomáhá najít práci absolventům i lidem ve věku přes padesát let

10. leden 2019

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji minulý měsíc mírně vzrostla, konkrétně na 3,4 procenta. V porovnání s předchozími lety je ale lidí bez práce pořád velmi málo. I přes neutichající hlad firem po nových zaměstnancích má řada uchazečů problém práci získat. Patří k nim hlavně lidé starší 50 let nebo čerství absolventi.

Že hledání prvního zaměstnání není nic jednoduchého, poznal i čerstvý absolvent střední technické školy Jan. „Pochopitelně nemám žádnou předchozí zkušenost z práce v oboru. Pouze v rámci školy, což je překážka při hledání práce,“ popisuje Jan.

Přihlásil se proto na speciální kurzy projektu First Job, které tento měsíc v Olomouci spouští spolek Hanácká aktivní společnost. Jak říká jeho koordinátor Jan Navrátil, určený je pro zájemce z Olomoucka, Přerovska. Prostějovska a Mohelnicka.

„Projekt je pro mladé lidi do 25 let, naším úkolem je dostat je do pracovního provozu. Získávají odborné poradenství o trhu práce, připravujeme je na přijímací pohovor," přibližuje Navrátil.

Účastníky čekají i rekvalifikační kurzy na nejrůznější profese a praxe u zaměstnavatele.

Nový projekt Hanácké aktivní společnosti ale cílí i na další skupinu, která má s hledáním práce problém, a sice na nezaměstnané starší padesáti let.

„U lidí této kategorii se často setkáváme s tím, že zaměstnavatelé vyhledávají mladší pracovní síly. Po té padesátce už nedostávají tolik prostoru, a často se stává, že o práci přicházejí. Musí hledat něco nového, mnohdy i v jiných oborech. Právě proto je to dobrá možnost se rekvalifikovat a zkusit něco jiného,“ upřesňuje Jan Navrátil. V Olomouckém kraji nezaměstnaných nad padesát let v posledních letech přibývá. 

„Zatímco v roce 2012 jich bylo 27 procent, v současnosti je to 38 procent. To navýšení o 11 procentních bodů je poměrně vysoké,“ potvrzuje analytik Úřadu práce Jaroslav Mikšaník. Zároveň dodává, že průměrný věk všech nezaměstnaných v Olomouckém kraji stále stoupá.

Spustit audio