Projekt E-Bezpečí varuje rodiče před nebezpečnými následky sdílení fotek dětí na internetu

17. leden 2019

Zveřejňování fotografií svých dětí na sociálních sítích se stává stále větším problémem. Především pro ty dospívající. Takzvaný sharenting, spojující slova share a parenting pro ně může být ponižující a doslova nebezpečný. Podle výzkumu olomouckého projektu E-Bezpečí téměř tři čtvrtiny českých rodičů dávají pravidelně fotky svých dětí na sociální sítě.

„Tu poslední jsem tam dala nedávno, syn měl narozeniny, takže byla narozeninová s dortem,“ loví v paměti nad svým facebookovým profilem maminka Radka, kdy se naposledy pochlubila fotkou svého devítiletého syna. „Pokud byl syn malinkatý, tak jsem dávala snad každý den fotku, potom už jsem to omezila,“ dodává maminka.

Až po chvíli z Radky dostávám informaci, že ono zbrzdění a větší opatrnost vyvolala jedna zkušenost její kamarádky a její dcery s určitým pánem, který po internetu opravdu dívenku zneužil.

Hranice mezi přirozenou touhou pochlubit se pokroky a úspěchy svých dětí a nebezpečím zneužití sdílených informací je podle Reného Szotkowského velmi křehká. „Sharenting označuje nadměrné používání sociálních médií, obecně internetových služeb, rodiči, kteří sdílejí odkaz, ve kterém figurují jejich vlastní děti,“ vysvětluje Szotkowský.

Dodejme, že René Szotkowský je součástí projektu E-Bezpečí, které už několik let funguje na olomoucké pedagogické fakultě. Mapuje nebezpečí, které hrozí především dětem v prostředí virtuální reality. „Prvním bodem, kdy už je toto za hranou je, že toto už začíná vadit dětem,“ přibližuje Szotkowský, kdy se ale podle něj křehká hranice bezpečí nadobro prolomí.

René jako terénní pracovník projektu E-Bezpečí se s problémem sharentingu poprvé setkal při práci v jedné základní škole zhruba před půl rokem. „Přišly za námi po besedě dvě děti, které nás poprosily o pomoc. Jednalo se o prenatální profily a blogy těchto dětí, kdy dětem začalo vadit, že tam mají nasdílené fotografie, které jejich spolužáci začali používat pro zesměšňování,“ dodává Szotkowský.

A tak první rada pro rodiče zní - dobře si rozmyslet, co o svém dítěti na sociálních sítích zveřejníme. Čím méně, tím lépe.

autor: bam
Spustit audio