Prohlédněte si fotogalerii z vyklízení Autonomního sociálního centra Klinika

10. leden 2019

„Vítám vás a přeji příjemný den,“ pronesl krátce před 10 hodinou exekutor Ivo Luhan před Autonomním centrem Klinika. V 10 hodin se pokusil zahájit exekuci a vstoupit do budovy. Na první pokus se to nepodařilo, protože před hlavním vchodem stáli aktivisté i novináři. Exekutor si tak zavolal na pomoc policii.

U jednoho ze zadních vchodů nastala poté tlačenice mezi příznivci Kliniky a soukromou bezpečnostní agenturou, kterou si exekutorský úřad najal. Aktivisté několikrát prohlásili, že z jejich strany jde o nenásilný protest. Několika členům bezpečnostní agentury se podařilo dostat do budovy, zároveň v ní ještě před jedenáctou hodinou bylo asi 60 aktivistů. Exekutor vyzval všechny osoby kromě novinářů a osoby povinné, aby budovu a pozemek opustily, a oznámil, že v 11.30 dorazí policie a dojde k výkonu exekuce. V 11.30 již za přítomnosti Policie ČR lhůtu prodloužil o hodinu a znovu vyzval k odchodu všechny včetně zástupců médií. Na zahradě Kliniky i na ulici pokračuje happening příznivců autonomního centra, jejich počet se pohybuje asi kolem tří stovek.

autor: Alžběta Medková

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.