Profesor Otto Wichterle. Vážil si ho celý svět, jen rodná země se k němu chovala macešsky

Termín makromolekulární organická chemie většině běžných smrtelníků moc neříká. Konkaktní čočky však zná každý. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Otto Wichterle patřil k zakladatelům makromolekulární chemie. Proslul především svými objevy a vynálezy, které vedly k zásadnímu zdokonalení a celosvětovému rozšíření měkkých kontaktních čoček.

Čočky vznikly u Wichterlových v koupelně

Výstava věnovaná stavebnici Merkur v Českých Velenicích. Na snímku stroj na výrobu kontaktních čoček, který z Merkuru sestavil Otto Wichterle

Jeho život nebyl jednoduchý a režim, který se nakonec jeho vynálezy pyšnil, mu vědeckou cestu zrovna neumetal. Ostatně první použitelné měkké kontaktní čočky vznikly u Wichterlových doma v koupelně.

O vědu a výzkum se zajímal do konce svého života a ještě v pokročilém věku vynalezl gel proti graffiti.  Po návštěvě Prahy ho totiž tak rozčílily čmáranice v metru, že se zase pustil do vynalézání.

Další Příběhy z kalendáře jsou věnované datu 28. říjen 2018. Připomínáme si ho státním svátkem.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Zuzana Ptáčková
Spustit audio

Související