Profesor Flegr: Nakazit se toxoplasmou od své kočky? Jedině, kdybyste ji za syrova snědl

9. květen 2016

Je zdravější pes, nebo kočka? „V některých věcech nás to překvapilo, jako ostatně každý výzkum. Očekávali jsme, že ti, kdo chovají psy, budou mít menší problémy se srdečním onemocněním. Ono to bylo naopak. Ale to si vykládáme tak, že jim zřejmě lékař doporučil, že by měli chodit ven se psem. Takže kdo má nějaké potíže se srdcem, spíš si pořídil psa,“ říká k otázce zkoumání chovatelů domestikovaných šelem profesor evoluční biologie Jaroslav Flegr. Dodává také, že „z hlediska duševního zdraví je pes lepší než kočka“.

Parazitolog Jaroslav Flegr se více než čtvrtstoletí věnuje výzkumu toxoplasmy. Přinesl řadu převratných poznatků o proměnách chování i vzhledu, které tento prvok přináší. Pravidelnou zásobou zajímavých statistik je jeho domácí platforma pokusnikralici.cz, k níž se můžete jako testovací subjekt sami připojit, a pokud se zúčastníte krevních odběrů, i zjistit, zda jste či nejste toxoplasmou nakažení.

„Od vlastní kočky se prostě nikdy nenakazíte. Já někdy žertem říkám, že jedině kdybyste za syrova snědl kočku, která byla kontaminovaná zahradní půdou,“ vyvrací profesor stereotyp rozšířený zejména u celoživotních odpůrců koček.

03624184.jpeg

Zatímco u zkoumaných parazitů, jako je toxoplasma či bartonella, převažují negativní dopady na chování přenašeče, jiné rody parazitů bychom naopak v těle odmítat neměli. „Parazit nám připadá jako něco zlého, ale my je ve skutečnosti potřebujeme. Celou naši evoluční historii jsme byli v těsném kontaktu s různými mikroorganismy, s různými červy,“ vysvětluje Flegr. „Spousta civilizačních chorob jsou choroby z přílišné čistoty a malého kontaktu s různými mikroorganismy a parazity,“ míní profesor. „Správné by bylo, abychom měli v těle třeba roupy,“ dodává.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.