Prof. Jiří Trávníček: Čtu, čteš, čteme?

10. listopad 2011
Vstupte!

Dnešní Vstupte! věnujeme tématu, zda, jak často a zda vůbec máme čas na čtení. Co si vybíráme a jestli se častěji věnujeme knížkám nebo "četbě" elektronických médií...


Literární teoretik, historik a kritik prof. Jiří Trávníček se narodil v roce 1960. Po maturitě studoval na FF UJEP v Brně češtinu a historii; absolvoval diplomovou prací Působení Jana Skácela v Rovnosti v letech 1945–1952. V roce 1987 se stal odborným pracovníkem brněnské pobočky Ústavu pro českou a světovou literaturu ČSAV. V roce 2003 přešel do Ústavu pro českou literaturu AV ČR. V roce 2005 byl jmenován profesorem.

Odborné pole působnosti Jiřího Trávníčka je velmi široké. Zahrnuje literární kritiku, literární historii a teorii, významná je však i jeho činnost ediční a redakční. Komplexní průzkum čtení a čtenářství pak představují jeho knihy Čteme? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize, a také: Čtenáři a internauti, které jsou výsledkem zatím nejrozsáhlejšího výzkumu zaměřeného na čtení a čtenáře v našem prostředí.

Akademická knihovna Jihočeské univerzity


Další rovinou Trávníčkových aktivit je ediční a redakční činnost: dílo Jana Zábrany, Ivana Jelínka, Ivana Blatného. Mimoto je spoluautorem dvou knižních rozhovorů s dramatikem a hercem Arnoštem Goldflamem a jazykovědcem Dušanem Šlosarem.

V zítřejším Vstupte! uslyšíte:

RNDr. Václav Cílek na okraj zítřejšího Vstupte! napsal: Nedaleko Araratu, téměř na turecko-iránské hranici leží přírodní objekt podobný velké lodi, který je často považován za "Noemovu archu". Vznikl však jako přírodní struktura v rámci velkého sesuvu iniciovaného zemětřesením. Přestože se nejedná o archeologický objekt, tak krajina pod Araratem, kde se o potopě světa vyprávělo nejméně dva tisíce let, přináší otázky o tom, co v dnešní době znamená smlouva mezi námi a světem, jaká je role přírodních katastrof a také zda nevstupujeme do období silnější tektonické aktivity, které začalo v minulém roce na Novém Zélandě, v okolí japonské Fukušimy a nedávno poničilo turecká města Van a Erčin ležící nedaleko od "archy"...

Spustit audio