Prodělali jste covid a stále se cítíte oslabení? Nejste sami, příčiny post-covidu vědci zatím hledají

Jako dlouhý covid nebo také post-covid označují lékaři stav, kdy se lidé sice vyléčí z nákazy koronavirem, ale ani po několika měsících se necítí úplně zdraví. Covid není zdaleka jediná nemoc, která může podobné následky zanechat, a vědci stále neznají přesnou souvislost mezi nemocí a přetrvávajícími příznaky.

Různé výzkumy popisují asi dvě stě jednotlivých příznaků takzvaného post-covidu. Jsou různě závažné a přetrvávají různě dlouho. „Specialitou“ u covidu je oslabený čich a chuť, dále třeba únava, bolesti hlavy, psychické potíže. Většina nakažených přečká covid bez následků, ale přesto představuje zbylá menšina stále poměrně velkou skupinu lidí.

Třicet procent postižených

Podle Monicy Gutierrezové z Texaské univerzity může mít delší následky až třicet procent lidí. V různých výzkumech se ale čísla mohou lišit. Někteří vědci namítají, že není vždy jasné, které příznaky způsobil covid a které se dají přičítat jiným příčinám. Třeba únavu a dezorientaci často popisují lidé, kteří byli hospitalizovaní. Může to tedy být vedlejší účinek pobytu v nemocnici.

Čtěte také

Co je skutečně následek covidu, se dá zjistit v takzvané kontrolované studii. Ke skupině lidí po covidu se přidá kontrolní skupina těch, kteří covidem neonemocněli.

Něco takového provedl tým z Oxfordské univerzity, který porovnával zdravotní záznamy statisíců lidí, z nichž někteří prodělali covid a jiní chřipku. Zjistili, že po covidu má zdravotní potíže více lidí.

Pomáhá očkování?

Jedním z vysvětlení je, že příznaky způsobuje virus a přetrvávají, i když se člověk z nemoci vyléčí. Takzvané respirační viry se totiž mohou dostat i jinam než do dýchacích cest.  Je ale možné, že za to může něco jiného, například nepřiměřená reakce našeho imunitního systému.

Důkazy pro to vědci zatím nemají. Ale napovědět by mohl i izraelský výzkum, podle kterého se dlouhý covid prakticky neobjevuje u očkovaných lidí.

autoři: Martin Srb ,
Spustit audio

Související