Prodavači titulů. Byznys založený na lidské ješitnosti

Dokázali prodat titul kuchaři i zedníkovi. Byznys založený na lidské ješitnosti mohl vydělat majlant. Jen kdyby se neozval Scotland Yard.

Účinkují: Tomáš Töpfer, Jan Vondráček, Kryštof Nohýnek, Eva Kodešová, Svatopluk Schuller, Jarmil Škvrna, Martin Dusbaba, Petr Macháček, Jaroslav Kodeš
Vypráví: Miloš Vaněček
Připravila: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvukové efekty: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 9. 9. 2020
Autorka projektu: Bronislava Janečková

Psal se rok 1935. Londýnská policie pojala podezření hned s prvním zadrženým. Německý emigrant albánského původu s titulem doktora práv z belgické univerzity, ovšem získaným v Praze? A stejně tak podezřelý cestovní pas vydaný v Praze?

Stopy padělatelů cestovních pasů a pravděpodobně i falešných diplomů, chtě nechtě, vedly do Čech. A co čert nechtěl, přímo k Rudovi Načeradskému, který byl na konci 20. let stíhán za podvody až v daleké Argentině. 

Kolegové z Londýna požádali o pomoc šéfa zpravodajského policejního oddělení Miloslava Preiningera.

Rudy znovu zlobí

Domovní prohlídky spolku Via, který tituly zprostředkovával, a bytů hlavních podezřelých byly naplánovány ve stejný čas, aby se viníci nestihli vzájemně varovat. To, co detektivové našli, ale předčilo veškerá očekávání.

Čtěte také

Vyšetřování diplomové aféry, kterého se zároveň ujalo i bezpečnostní oddělení pražské kriminálky pod vedením komisařů Karla Zámiše a Josefa Šejnohy, se táhlo rok. Koho ale projednávání případu kompromitovalo víc? Prodavače titulů, nebo jejich kupce?

autoři: Bronislava Janečková , opa
Spustit audio

Související