Proč zapomínáme? Lidský mozek je jako počítač, říká Dana Steinová, odbornice na paměť

19. listopad 2018

Že si už zase nemůžete na něco vzpomenout? Podle Dany Steinové zřejmě můžete být v klidu. „Stává se to už lidem ve 20 letech, jde o fenomén ‚mám něco na jazyku‘,“ popisuje v rozhovoru s Janem Pokorným zakladatelka a předsedkyně České společnosti pro trénování paměti.

Nechte si zdarma otestovat paměť. Během Dnů paměti můžete přijít i do Českého rozhlasu

Testování paměti v Českém rozhlase

Jak jste na tom s pamětí? Už za pár dní to zjistíte. Od 19. do 21. listopadu se opět konají Dny paměti, během kterých si na mnoha místech České republiky budete moct nechat otestovat paměť. Například v budově Českého rozhlasu.

Čím jsme starší, tím víc informací a zkušeností máme. A ve chvíli, kdy se potřebujeme na něco rozpomenout, tak může mozku chvíli trvat, než se v tomhle množství informací zorientuje. 

„Po nějakých deseti minutách vám hledané slovo pravděpodobně naskočí.  Bohužel konverzace už se pravděpodobně přesunula někam jinam, a vy už tak hledané slovo nepotřebujete,“ usmívá se Dana Steinová.

Zaplněná paměť

Někteří lidé přirovnávají mozek k počítači. Zatímco ten nový funguje na jedničku, postupem času se, stejně jako počítač, opotřebovává. Navíc čím víc dat na něj uložíte, tím je vyhledávání mezi nimi složitější a pomalejší.

Psychiatr Radkin Honzák měl přednášku s názvem Čím chytřejší telefon, tím hloupější mozek. Dnes se hodně spoléháme na externí pomůcky a nedáváme mnoho stimulů našemu mozku. Moc toho totiž od něj nečekáme.
Dana Steinová

A jde prý o skvělé přirovnání, potvrzuje odbornice na lidskou paměť. „Němečtí vědci například vzali počítač a začali ho krmit informace v rychlosti, s jakou je dostáváme my během života. Když bylo počítači 18 let, pracoval na plné obrátky. A jak stárnul, zpomaloval se,“ upozorňuje žena, která v někdejším Československu zakládala univerzitu třetího věku a později i centra celoživotního vzdělávání.

Závěr? „Neznamená to, že se s věkem zhoršuje nás kognitivní výkon. Jen toho už tolik víme, že mozku trvá déle, aby správnou informaci našel,“ shrnuje Dana Steinová.

autoři: Jan Pokorný , als