Proč trpí lékaři, učitelé a pracovníci v call-centrech častěji depresemi?

Deprese jsou dnes velmi rozšířeným onemocněním. V západních společnostech se s touto chorobou potýká alespoň jednou za život každý pátý člověk. A stále častěji bývají tito pacienti také práce neschopní.

Jak uvádí německý týdeník Die Zeit, nejvíc pracovních absencí kvůli depresím a jiným psychickým problémům vykazují podle analýzy německé Technické pojišťovny zaměstnanci v pečovatelské službě, mateřských školách a call-centrech.

„Panuje v těchto oborech tak velký stres? Nebo v těchto profesích naopak pracují velmi citliví lidé, kteří dokáží rozpoznat svůj případný psychický problém a nebojí se zajít za odborníkem, aby jim pomohl?“ klade si německý list otázku, na niž neexistuje snadná odpověď.

Lékaři a další zdravotnický personál, stejně jako učitelé, jsou ve své práci vystaveni velkému tlaku a stresu. To může přispět k rozvoji psychických potíží.

Jenže pracovní neschopnost psychiatři často vystavují také lidem, kteří působí v mnohem méně kvalifikovaných oborech, stejně jako nezaměstnaným.

Čtěte také

Z analýzy německé Technické pojišťovny dále vyplývá, že na venkově je lidí, kteří kvůli depresi nechodí do práce, méně než ve městech.

A čím vyšší mají lidé vzdělání, tím méně pravděpodobné je, že se nechají napsat práce neschopnými kvůli depresím a jiným psychickým problémům. „Jenomže to ještě neznamená, že by venkované byli duševně zdravější,“ upozorňuje Die Zeit.

Svou roli sehrává totiž obecné povědomí o psychických nemocech – čím je vyšší, tím vyšší je také pravděpodobnost, že nemocní zaměstnanci budou hledat odbornou pomoc. A tím vyšší je také pravděpodobnost, že kvůli tomu dostanou „neschopenku“.

Velký vliv na délku pracovní neschopnosti má ale také dostupnost psychoterapeutické péče – v místech, kde jsou dlouhé seznamy čekatelů, se logicky prodlužuje doba, kdy postižený není schopen chodit do práce.

V každém případě trend, podle kterého trpí depresemi a dalšími psychickými problémy čím dál víc lidí, souvisí také s lepšími diagnostickými možnostmi, lepší dostupností psychiatrické a psychologické péče – a také ustupující tabuizací těchto onemocnění.

„Takže z hlediska nemocných se jedná o pozitivní vývoj,“ uzavírá německý týdeník Die Zeit.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio