Proč si náš imunitní systém neumí poradit s tularemií?

21. červen 2011

Francisella tularensis je potenciálně smrtelná bakterie, která by mohla být kdykoli zneužita teroristy jako biologická zbraň. Náš organismus si s ní totiž neumí poradit. Příčiny hledali a publikovali výzkumníci University of Iowa v Journal of Leukocyte Biology.

Bakterie Francisella tularensis způsobuje nemoc tularemii. Člověk onemocní zřídka. V našich podmínkách napadá tularemie hlavně zajíce a přenáší ji bodavý hmyz. Člověk se může nakazit požitím kontaminovaných potravin, vdechnutím bakterie ze vzduchu nebo z vody.

Počet případů tularemie od roku 1940 klesá. Příčinou je hlavně povinnost vyšetřovat veškeré ulovené zajíce. Přesto prý podle odborníků hrozí, že by bakterie mohla být využita jako biologická zbraň, a proto je potřeba zjistit, jak působí na lidský organismus.

Zdá se, že bakterie nějakým způsobem blokuje enzymy neutrofilních granulocytů, což jsou buňky imunitního systému, které stojí v první bojové linii při zdolávání infekcí. Takže granulocyty ji neohrožují a bakterie se může dále rozmnožovat. Další výzkumy by měly objasnit, jak bude možné si s tularemií poradit.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.