Proč se Trump sejde s Kim Čong-unem zrovna ve Vietnamu?

Donald Trump ve svém úterním poselství o stavu Unie poprvé oznámil, že se koncem února sejde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem ve Vietnamu.

Proč právě tam se ptá server německé stanice Deutsche Welle. Vietnam možná působí jako podivná volba, ale existují důvody, proč tato komunistická země může být dokonalým místem schůzky obou lídrů.

Kim Čong-un je brutální vrah a krvežíznivý diktátor. Summit v Singapuru mu dal legitimitu, říká publicista Klvaňa

Setkání Kim Čong-una a Donalda Trumpa v Singapuru

Na tom, jestli byl summit prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem průlomový, nebo ne se dnes neshodnou ani američtí kongresmani. Neshodli se ani publicisté Jefim Fištejn z Rádia Svobodná Evropa a Tomáš Klvaňa z New York University Prague.

Stejně jako Singapur, kde se setkali vloni, udržuje Vietnam diplomatické vztahy s Pchjongjangem i Washingtonem. Severní Korea má v Hanoji velvyslanectví a zdá se, že Kim Čong-un se chce vydat vietnamskou hospodářskou a politickou cestou.

V listopadu přijela do Hanoje severokorejská delegace vedená ministrem zahraničí na schůzku s vietnamskou vládou. A ta jí řekla, že Vietnam vítá vývoj na Korejském poloostrově a je ochotný se s Pchjongjangem podělit o své zkušenosti se společenským a hospodářským rozvojem.

Kim Čong-un už před Trumpovým oznámením informoval vietnamskou vládu, že by rád přijel do Hanoje na oficiální návštěvu. Ostatně nemá to daleko a cesta je relativně bezpečná – soukromým letadlem trvá nanejvýš čtyři hodiny.

Symbolická země

Vietnam a Severní Korea navázaly diplomatické vztahy v roce 1950. Nebyly vždycky dokonalé, ale Hanoj je nikdy nepřerušila. Severokorejci tam jezdí zkoumat vietnamský ekonomický model a v roce 2010 Vietnam uspořádal neveřejné jednání Severní Koreje s Japonskem o sjednocování rodin.

Volba Vietnamu má i velkou symbolickou hodnotu. V roce 1975 byla země po dvaceti letech válčení, včetně desetileté války se Spojenými státy, považována na Západě za komunistického vyvrhele. Amerika na ni uvalila obchodní embargo a Vietnam se snažil postavit na nohy. V roce 1986 zahájil liberalizaci hospodářství a postupně se stal jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik v regionu – jen vloni hrubý domácí produkt stoupl o sedm procent.

Čtěte také‚Budu důvěřovat pozitivnímu myšlení Trumpa.‘ Vůdce KLDR je spokojen s přípravami summitu s USA

Země by mohla být pro Severokorejce příkladem i proto, že není liberální demokracií, a přesto je ekonomicky úspěšná. Ve Vietnamu dál funguje vláda jedné strany, ale to mu nebrání v obchodování se světem.

Získal tak miliardové zahraniční investice a Hanoj si vyjednala i dohodu o volném obchodu s Evropskou unií a dalšími zeměmi. Kimovi se tohle všechno líbí a svému jihokorejskému protějšku Mun Če-inovi údajně řekl, že dává přednost vietnamskému způsobu otevírání ekonomiky před tím čínským.

I pro Donalda Trumpa je Vietnam bezpečné místo pro schůzku. Vietnamsko-americké vztahy se v posledních letech výrazně zlepšily a vietnamští vládní činitelé se oficiálně setkali s Barackem Obamou i Trumpem, který v roce 2017 přijal v Bílém domě premiéra a v témže roce navštívil Hanoj. Spojené státy jsou pro Vietnam i důležitým obchodním partnerem.

Trump se teď možná pokusí Hanoj označit za jakéhosi mentora Severní Koreje. Kimovi by se následování vietnamského příkladu mohlo rozhodně zamlouvat – zaznamenal by hospodářské úspěchy, aniž by se vzdal příliš velkého dílu politické moci, a zároveň by měl dobré vztahy s Amerikou i Evropskou unií. 

Spustit audio

Související