Proč savcům nechutná přesolené jídlo

Kolik chutí rozpozná lidský jazyk?
Kolik chutí rozpozná lidský jazyk?

Vysoká koncentrace soli v potravě může být nebezpečná. Savci ji podle nové studie rozeznávají zcela nečekaným způsobem.

Vnímání slané chuti je svým způsobem unikátní. Na jazyku jsou receptory pro pět základních chutí: slanou, sladkou, hořkou, kyselou a chuť umami, která je spojena s glutamáty. Sladká chuť a chuť umami savce obecně přitahuje, zatímco kyselá a hořká má odpuzující efekt. V případě soli však záleží na její koncentraci: slabě slanému roztoku dají zvířata přednost před neslaným, zatímco vysoce koncentrovanému roztoku soli se naopak budou vyhýbat.

V uplynulých dekádách vědci identifikovali receptory, které vnímají sladké, hořké, kyselé, chuť umami a také nízkou koncentraci soli. Každý je jiný, takže by se dalo předpokládat, že pro vysokou koncentraci soli bude existovat nějaký zvláštní receptor. Skutečnost je ale jiná – tým amerických vědců zjistil, že vysoká koncentrace soli aktivuje již dříve známé receptory, které vnímají hořkou a kyselou chuť. Pokud je jeden z těchto receptorů nefunkční, averze savců k „přesoleným“ roztokům se sníží. V případě, že vědci vyřadili z provozu oba typy receptorů, přestala zvířata vnímat vysoce slanou chuť úplně a jejich odpor zmizel.

Zdroj: ScienceDaily, Nature