Proč prdy smrdí a kolikrát denně je vypouštíme?

7. říjen 2021

Lepší jeden prd než deset doktorů. Je tohle přísloví pravdivé? Jak se upouštění plynů odborně říká a kolikrát za den si průměrně prdneme?

Kdybyste někdy před někým chtěli dělat chytrolína, odborně se prdění říká flatulence. Pravidelné upouštění plynů je zdravé. Je totiž důkazem toho, že nám dobře funguje trávicí systém a máme vyváženou úroveň střevních bakterií.

Z čeho se tyto plyny, kterým běžně říkáme prdy, skládají? Je v nich obsažen dusík, vodík, oxid uhličitý, metan, kyslík a sulfan, právě sulfan je složkou, kvůli které střevní plyny smrdí. Kde se v nás ale tahle páchnoucí směs vůbec bere? A jakou má běžně střevní plyn rychlost? 

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související