Proč neměla kosmonautka Valentina Těreškovová letět do vesmíru?

4. březen 2022

Před téměř 60 lety vysílala z vesmírné sovětské lodi Vostok 6 kosmonautka Valentina Těreškovová. Stala se tak první ženou, která se podívala ke hvězdám. Její na první pohled úspěšnou misi oslavoval nejen Sovětský svaz, ale i Československo. O tom, že její let nebyl bez problémů, se však dlouhou dobu mlčelo. Proč neměla Těreškovová letěl do vesmíru?

Ruský prezident Vladimir Putin a Valentina Těreškovová v roce 2007

Sovětský svaz v roce 1963 získal cenné prvenství v souboji o dobývání kosmu s Američany. Valentina Těreškovová se jako desátý člověk a první žena na světě podívala ke hvězdám. Zpráva o jejím letu do vesmíru obletěla svět. Pravdu o tom, jak mise probíhala, ale dlouhou dobu kosmonautka i Sovětský svaz tajil.

Valentina Těreškovová nejspíš nebyla nejvhodnější adeptkou do kosmu. Neměla tak dobrý výcvik jako její kolegyně, které byly do programu vybrány. Proč ji Sovětský svaz umožnil letět, i když nebyla tak zkušená? Díky svému dělnickému původu totiž byla pro tehdejší propagandistické účely nejpřijatelnější.

Pro ženy se stala hrdinkou

Její otec padl v sovětsko-finské válce, a tak politicky vyhovovala. O její nominaci nakonec definitivně rozhodl Nikita Sergejevič Chruščov. Těreškovová však měla během výpravy do vesmíru značné potíže. Několikrát dokonce prosila, aby se mohla vrátit zpátky na Zem. S veškerým vypjetím sil nakonec let ve zdraví přežila. Nejen do své vlasti se tak vrátila jako hrdinka.

Čtěte také

V Československu ji čekalo nevídané uvítání. Dokonce větší, než se dostalo Gagarinovi.

Pro mnoho žen po celém světě se stala vzorem, i proto, že se dokázala prosadit do té doby v ryze mužském prostředí. Dodnes však důrazně popírá, že by během letu zažila jakékoliv komplikace. S postupným uvolňováním režimu v Sovětském svazu však pravda začala postupně vycházet najevo.

Snila o vesmírné kariéře

I když Těreškovová snila o pokračování kariéry kosmonautky, Sovětský svaz využil její slávy ke svým účelům. Musela cestovat po světě a vyprávět o svých zážitcích ve vesmíru.

Těreškovová dlouhá léta zastává funkci poslankyně ruské Státní dumy a je blízkou poradkyní Vladimira Putina. I přes svůj pokročilý věk se nabídla jako dobrovolník pro misi na Mars, a to i bez možnosti návratu.

autor: Klára Kučerová
Spustit audio