Proč musel skončit americký ministr obrany Chuck Hagel?

25. listopad 2014

„Veterán vietnamské války a umírněný republikánský senátor Chuck Hagel se zprvu zdál být ideálním kandidátem na post šéfa Pentagonu. Loni v únoru jej však podrobili během kongresového slyšení ostré kritice ostatní senátoři, a od té chvíle bylo jasné, že to s jeho fungováním na ministerstvu obrany není zcela v pořádku.“

Píše to v analýze BBC.

Ne že by byl z funkce přímo vyhozen – spíše jej vytlačili ti, jimž vadí. Jednak prezident, ale také republikáni, kteří teď ovládli Kapitol a mají spadeno na zahraniční politiku Baracka Obamy.

„Hagel je první obětí problematické bezpečnostní politiky Obamovy administrativy,“ píše BBC.

Podle londýnských Timesů 68letý Hagel na zasedání vlády většinou mlčel, a pokud mluvil, tak se přel s Barackem Obamou. Navrhl například omezené nasazení americké armády pro znovudobytí Mosulu, což se prezidentovi hrubě nelíbilo.

Čtěte také

Hagel, který má v těle dosud šrapnely z Vietnamu, nastoupil do ministerského úřadu v situaci, kdy bylo třeba stáhnout síly z Afghánistánu a řídit Pentagon s osekaným rozpočtem. Jenže časy se od té doby změnily.

Zhoršené vztahy s Ruskem, epidemie eboly a hlavně krize s Islámským státem zásadně zvýšily nároky na řízení obrany.

Americký prezident Barack Obama

A Hagel měl potíže s dodržováním kurzu Obamovy administrativy. Islámský stát v srpnu označil „za bezprostřední hrozbu zájmům USA v Iráku i jinde, a to hrozbu, která předčí všechny předchozí“. Řadě analytiků se to vzhledem ke skutečným možnostem Islámského státu zdálo přehnané.

Hagelovi vadil také přehnaný důraz Bílého domu na Irák a upozaďování krize v Sýrii. V jednom rozhovoru si podle Timesů postěžoval, že nálety na Islámský stát pomáhají Damašku.

Čtěte také

„Těžko to ale považovat za jeho vlastní chyby. Obamovu zahraniční politiku dnes cupují na kousky i renomovaní analytici,“ připomíná BBC. Vytýkají mu především malé zahraničněpolitické zkušenosti a nedostatek citu pro strategii.

„Formování politiky přenechal malé skupině loajálních poradců v Bílém domě,“ míní BBC. „A tito poradci mluví do všech podrobností, a komplikují tak každodenní rozhodovací proces. Hagel si na to nedávno stěžoval svému příteli, senátoru Johnu McCainovi,“ připomínají Timesy.

Hagelův odchod podle BBC odráží jeho vlastní chyby, ale i chyby Baracka Obamy. Ministr dál povede Pentagon, dokud se nenalezne jeho nástupce.

„Při jeho volbě však můžeme čekat, že republikáni napadnou Obamovu zahraniční politiku ze všech stran,“ uzavírá BBC. „A s chutí teď udělají vše pro to, aby mu nominaci nového kandidáta zkomplikovali,“ dodávají Timesy.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.