Proč je postup islamistických bojovníků tak nesnesitelně hladký

13. červen 2014

Islámští radikálové při zabírání částí iráckého území vykradli několik bank, a získali tak sumu v přepočtu ve výši půl miliardy dolarů. Podle serveru International Business Times je tak sunnitská radikální skupina ISIL z teroristických organizací bezkonkurenčně nejbohatší.


Peníze v kapsách radikálů

Většinu peněž členové ISIL údajně ukradli z centrální banky v Mosulu, který obsadili v úterý. Jako první o tom informovala kurdská televize a zprávu potvrdil guvernér provincie Ninive, jejímž střediskem je Mosul. Podle kurdských zdrojů zmizelo také množství zlatých cihel.

Je-li zpráva pravdivá, pak je podle serveru International Business Times ISIL nyní bohatší než teroristická síť Al Kajda a jměním se vyrovná státům jako Tonga, Kiribati nebo Marshallovy ostrovy.

Čtěte také

Podle citovaného přehledu byli dosud nejbohatšími teroristickými skupinami ve světě afghánský Taliban se jměním 70 až 400 milionů dolarů a libanonský Hizballáh, který prý disponuje 200 až 500 miliony dolarů, z nichž 120 pochází z Íránu.


Proč je postup islamistických bojovníků tak nesnesitelně hladký

Komentátoři a experti si teď lámou hlavu nad nesnesitelnou lehkostí postupu islamistických bojovníků, čítajících dohromady několik tisícovek. Stanice CNN hledá příčiny v nedávné minulosti.

Na jaře 2003 při americké invazi již nebyla irácká armáda Saddáma Husajna tak početná jako před válkou v Perském zálivu v roce 1991, ale stále měla asi 430.000 vojáků a dalších 400.000 mužů v polovojenských jednotkách. Přesto Iráčané nebyli pro koaliční síly soupeřem.

Satelitní snímek útoku na Mosul

Poté, co byla irácká armáda poražena, ji americký správce Iráku Paul Bremer rozpustil. Stovky tisíc vojáků tak najednou přišly o práci. Nejhůře byli postiženi vojáci s hodností plukovníka a výš, kteří o strategii a taktice věděli nejvíce. Neměli totiž nárok na odstupné a nesměli pracovat pro novou vládu. Něco ale dělat museli.

Čtěte také

Vojenští analytici podle CNN odhadují, že se „stovky možná tisíce zkušených velitelů Saddáma Husajna připojily k ISIL.“ To znamená, že tyto vzbouřenecké síly, i když je tvoří také bojovníci ze zahraničí, jsou vycvičeny a dobře Irák znají. A jejich vůdci jsou možná lépe zorganizovaní, mají lepší smysl pro strategii a jsou lepší v boji než mnozí v současné irácké armádě.

ISIL to v zásadě umožnilo získat schopnosti a motivaci, stejně jako velitelskou strukturu. Je to miniarmáda bojující jak v Iráku, tak v Sýrii. „ISIL ale nejen bojuje, ale i vyhrává. Jednou z příčin je úspěch v Sýrii po roce 2011, kdy v zemi začala občanská válka. Při obsazování území tam získávala nové členy a zkušenosti a také miliony dolarů a palebnou sílu,“ uvádí server CNN.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio