Proč je naše pivo pořád to nejlepší na světě? Jaká je budoucnost minipivovarů?
Češi mají pocit, že jsou národem pivařů. Váženou národní specialitou je ale i pro každého Belgičana. Češi ale pomalu přestávají pivo konzumovat. Přesto je podle jednoho z nejuznávanějších belgických odborníků Denise De Keukeleireho to naše nejlepší na světě.
V loňském roce vypil každý Čech o pět litrů piva méně. Alespoň to vyplývá ze statistik Českého svazu pivovarů a sladoven. Po pěti letech neustálého růstu klesla meziroční spotřeba piva o 0,7 % (na 20,32 milionu hektolitrů).
Za poklesem konzumace piva zřejmě stojí protikuřácký zákon, který vyhnal pijáky piva z hospod. Jediné, co roste (o 37 %), je zájem o pěnivý mok v plechovkách. Svět jde ještě dál, protože pivní produkci ovládají větší pivovarnické skupiny.
Zajímavé ale je, že pivní trendy neurčují. Ty mají „v rukou“ minipivovary, které rostou doslova jako houby po dešti.
Češi mají pocit, že jsou národem pivařů. Váženou národní specialitou je ale i pro každého Belgičana. Zlatého moku se tam vaří 750 druhů, najdete tam největší pivovarnickou skupinu na světě a stovky malých, řemeslných pivovarů, které aby na trhu obstály, musejí být něčím výjimečné.
To české je pořád nej...
„Češi jsou velcí milovníci s největší konzumací piva na hlavu. My jsme bývávali druzí za Německem, ale teď v této statistice prudce klesáme,“ říká jeden z nejuznávanějších belgických odborníků na pivo a chmel Denis De Keukeleire. I on ale musí přiznat, že česká piva jsou opravdu skvělá.
Piva plzeňského typu jsou nejlepší na světě. Je to tím, že používáte jen vlastní, hlavně žatecký chmel. Je to aromatický chmel, jednička na světovém trhu. Právě proto jsou česká piva tak výborná a současně zdravá. Žatecký chmel má nižší hořkost a pivovarníci ho proto musí používat hodně. Tím se do piva taky dostává mnoho zdraví prospěšných látek.
Denis De Keukeleire
Boom minipivovarů
Denis De Keukeleire z Gentské univerzity tipuje, že boom malých pivovarů může klidně trvat stejně dlouho jako v USA. „V 80. letech tam měli 83 pivovarů. Teď je jich tam víc než 7 300, a dalších 2 600, hlavně minipivovarů, už oznámilo vstup na trh. Jejich obliba za mořem už trvá přes 30 let,“ říká Belgičan.
Americký trh je ale velký, malé pivovary v menších zemích, jako je Belgie nebo Česko mají jen dvě možnosti: přitáhnout patrioty, nebo exportovat.
„Pokud světu ukážete, že máte něco nového nebo výjimečného, fajnšmekři si to objednají přes internet. Druhá možnost je vařit tak tři piva stabilně, a pak mít speciály. Řekněme každý měsíc jedno nové pivo a tak přitáhnout zájem pivařů. Vyžaduje to ale velkou kreativitu,“ dodává De Keukeleire.
Související
-
Pivo s chutí kyselých třešní, kávy nebo kaviáru. To je Festival inovativních piv
Pivo zdaleka není jen plzeňský ležák. Chmelový mok má nepřeberné množství variací a chutí, na jejichž rozvíjení se většinou zaměřují malé řemeslné pivovary.
-
Pivovary oslovují pijáky různě. „Originální příběh je nejlepší,“ říká Pavel Maurer
Pavel Maurer se zamýšlí nad originálním příběhem dobrých piv.
-
Pivovary připravily velikonoční speciály, třeba i zelenočervený
K Velikonocům už několik let patří i pivní speciály. S nabídkou se přidává stále více sládků, kteří se často předhání v nápadech a recepturách. Do obchodů a pohosti...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.